Duitsland viert eenwording

Achtergrond - 3 oktober 2003

(3 oktober 2003) Gisteravond vond in Magdeburg de opening plaats van de jaarlijkse viering van 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid. Vandaag is het precies dertien jaar geleden dat de vijf deelstaten van de voormalige DDR formeel toetraden tot de Bondsrepubliek Duitsland. Bij de opening van dit tweedaagse volksfeest, dat naar verwachting 250 duizend mensen zal trekken, werd stilgestaan bij het huidige hervormingsproces van de Duitse verzorgingsstaat en de positie van Oost-Duitsland.

Magdeburg De viering vindt traditioneel ieder jaar plaats in de deelstaat, die de president van de Bondsraad levert. De huidige Bondsraadpresident is de minister-president van Sachsen-Anhalt. Dit jaar viel de eer dan ook aan Magdeburg. De festiviteiten werden opgeluisterd door onder anderen de aanwezigheid van de voormalig leider van de Sovjet Unie Michael Gorbatsjov en de onthulling van een monument ter herinnering aan de vreedzame revolutie van 1989.

Naast de herinnering aan 1989, werd stilgestaan bij de huidige problemen in het land. Zo ziet de president van de Bondsdag Wolfgang Thierse een positieve rol weggelegd voor de Oost-Duitsers bij de discussie over de huidige hervormingsplannen en de toekomst van Duitsland. De ongelijke verhouding tussen Oost en West als gevolg van de eenwording, kan nu deels opgeheven worden aangezien in het hele land hervormingen doorgevoerd moeten worden. In de hervormingscrisis ziet Thierse "eine Chance für ostdeutsches Selbstbewusstsein und für ostdeutsche Beiträge." De uitbreiding van de Europese Unie kan een goede uitwerking hebben op de positie van de nieuwe deelstaten, omdat Oost-Duitsland hierdoor vanuit de periferie terugkeert in het centrum van Europa. De problemen zijn echter nog lang niet voorbij en het is belangrijk dat de Oost-Duitsers de "Lehrlingsrolle" van zich afwerpen en zich actief gaan bemoeien met het hervormingsproces. Volgens Peter Hettlich, vertegenwoordiger van de Arbeitsgruppe Ost van de Groenen, duurt het nog een generatie voordat de verschillen tussen Oost en West gelijkgetrokken zijn, hoewel er in het Oosten grote vorderingen gemaakt worden.

Een kritische noot kwam van Gorbatsjov die de ontnuchterende woorden "Hört auf zu jammern" uitsprak. Volgens hem gaat het verhoudingsgewijs helemaal niet zo slecht met Duitsland. Hij ziet op alle gebieden vernieuwing en hoewel de werkeloosheid een groot probleem is, wordt deze opgevangen door het Duitse sociale stelsel, dat volgens hem uniek is in de wereld.

Het grote feest dat gepland was in Berlijn is op het laatste moment niet doorgegaan. De organisator heeft zich een week voor het feest, dat zich traditiegetrouw afspeelt rond de Brandenburger Tor en jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekt, teruggetrokken en het stadsbestuur was niet in staat om in te springen. De toeristenbranche is boos, maar volgens burgemeester Klaus Wowereit (SPD) was er simpelweg geen geld. De feestgangers rest dus niets anders dan een treinkaartje te kopen richting Magdeburg.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Der 13. Jahrestag der deutschen Einheit

Frankfurter Rundschau
Sponsor abgesprungen - keine Einheitsparty in Berlin

Tagesschau.de
Deutschland feiert Tag der Einheit

Heute.de
Deutschland feiert 13 Jahre Einheit

Duitlandweb
De revolutie van 1989-1990

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger