Wie zijn toch die Duitse bommenmakers?
Nieuws

Achtergrond - 7 september 2007

(7 september 2007) Opeens heeft Duitsland er een nieuw gevaar bij: tot de islam bekeerde Duitsers. Na de verijdelde bomaanslagen deze week staat deze groep vol in de schijnwerpers.

Het bericht dat geboren Duitsers uit naam van de Islam voorbereidingen troffen voor de wat de grootste bomaanslag in Duitsland had moeten worden, heeft voor grote opschudding gezorgd. Twee van de drie verdachten die deze week werden opgepakt zijn bekeerlingen, Konvertiten

Het meest in de schijnwerpers staat de vermoedelijke leider van de terreurcel, Fritz Martin G. (28) uit Ulm, die zich op zijn achttiende verjaardag tot de islam bekeerde. De reden van deze beslissing is onbekend, Duitse kranten komen niet verder dan dat G. veel Turkse vrienden had. Zij zouden hem Abdullah hebben genoemd, ten teken dat zij G. voor vol aanzagen. De organisator achter de verijdelde aanslagen deze week zou een onopvallende, vriendelijke hbo-student zijn die volgend jaar zijn economische opleiding hoopte af te ronden.

Justitie gaat ervan uit dat de vermoedelijke terroristenleider al enkele jaren onder invloed stond van radicale moslims in Ulm. Onder het mom Arabisch te willen leren in Syrië zou G. zich in 2006 in Pakistaanse trainingskampen hebben omgeschoold tot terrorist.

De tweede Duitse bekeerling, de 21-jarige Daniel Martin S., kent een soortgelijke biografie. Ook hij heeft zich vroeg tot de islam bekeerd. Na een afgebroken opleiding aan een gymnasium in Neunkirchen (Saarland), begon S. volgens Justitie een tweede loopbaan als organisator van ‘taalreizen’ die doorgaans Pakistan als eindbestemming hadden.

Voor de meeste Duitsers mag het beeld van de radicaal-islamitische Duitse terrorist nieuw zijn, volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung zijn veiligheidsdiensten al langer bekend met het verschijnsel. “Bekeerlingen worden door militante moslims gelokt”, sprak Joannes Schmalzl, chef van de binnenlandse veiligheidsdienst in Baden-Württemberg.

Over de aantallen Duitse moslims bestaan slechts schattingen. Duizend Duitsers zouden per jaar de overstap maken. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken rekent met in totaal vijftien- tot vijftigduizend mensen. Tot de Islam komen de meesten op instigatie van islamitische huwelijkspartners of als gevolg van een persoonlijke crisis. Dit maakt sommigen gevoelig voor radicale ideeën.

Het als gevaarlijk ingeschatte deel is echter niet groot, beklemtoont Jörg Ziercke, hoofd van de Duitse federale recherche, het Bundeskriminalamt (BKA). Van de alle Duitsers die zich jaarlijks tot de islam bekennen, vormt slechts een enkeling een risico. “99,9 procent van alle bekeerlingen is geen enkel probleem.” Militante Duitse bekeerlingen zouden zich onderscheiden door hun uitgesproken bewijsdrift en de neiging zich volledig te onderwerpen aan de wensen van hun opdrachtgevers.

Inmiddels zijn ook de eerste tegengeluiden hoorbaar. Zo waarschuwde de evangelisch-lutheraanse bisschop van Hannover, Margot Käßmann, voor een golf van hysterie rond Duitse moslims. “Mensen die zich bekeren mogen in geen geval gelijk als verdachten worden aangemerkt.”

Dat niet alle bekeerlingen boze jonge mannen zijn, mag ook blijken uit de samenstelling van de keurige Centrale Raad voor Moslims. Het bestuur wordt gedomineerd door bekeerde Duitsers, moslims met de merkwaardig aandoende combinatie van een islamitische voor- en een Duitse achternaam, zoals voorzitter Ayyub Axel Köhler en het erelid Wilfried Murad Hofmann.

Die Zeit
Terrorismus hausgemacht

Spiegel Online
Bischöfin Käßmann warnt vor Verdammung von Konvertiten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger