"Geweld is een middel om gehoord te worden"
Civiele ongehoorzaamheid tegen G8
Achtergrond - 7 juni 2007
(7 juni 2007) De G8-top roept dezer dagen radicale krachten op bij onze oosterburen. Alle groepen van het alternatieve spectrum zijn in het internationale tentenkamp Reddelich vertegenwoordigd. Onze reporter nam er een kijkje.
In de stromende regen commanderen twee meisjes een groep vermomde jongeren met een megafoon. Allen dragen een neonkleurig masker en een supermancape. Te koop voor vijf euro. "Super-Power-Block-G8-It’s-Our-Hour!" schreeuwen ze. De menigte om hen heen juicht.
Het is een van de vele performances in het Camp Reddelich. In dit internationale tentenkamp hebben zeker tienduizend anders-globalisten zich verzameld om te protesteren tegen de G8-top.
Deze bijeenkomst van rijke industrielanden vindt deze week plaats in het nabije kuuroord Heiligendamm, dat met een hoog hek van zestien kilometer compleet van de buitenwereld is afgeschermd. De alternatieve gasten van Reddelich willen alle toegangswegen blokkeren, zodat de logistiek van de G8 in het honderd loopt.
"Je vindt bij ons alle soorten mensen", vertelt Jane Farley. "Ecofreaks, punks, hippies, maar ook ouderwetse communisten, radicale anarchisten en new age groupies. Ze worden verbonden door hun afwijzing van de G8. En iedereen laat op zijn eigen manier zien hoe een andere wereld mogelijk is."
Farley, een 30-jarige Engelse uit Londen, let erop dat de pers niet zelfstandig door het rommelige complex rondstruint. Vooral het zogenaamde 'Schwarzer Block' houdt daar niet zo van. Een fotograaf die wat snapshots maakt krijgt klappen.
Maar de organisatoren van de straatblokkades willen geen geweld. "Het protest moet pacifistisch zijn", benadrukt Jane Farley, die een boek over alternatieve levenswijzen geschreven heeft. In het Verenigd Koninkrijk is 'Do it yourself' een groot succes.
In Reddelich wordt deze boodschap in de praktijk gebracht. Er zijn verschillende 'Volxküche', een soort gaarkeukens, waar je tegen een donatie een veganistische maaltijd krijgt. Iedereen heeft corvee. Met hout uit de bossen worden zelfgebouwde cafés gebouwd. Boomstammen doen dienst als zitgelegenheden.
Ook al lijkt het er allemaal losjes aan toe te gaan, toch worden belangrijke functies vervuld. Zo is er bij de ingang van het Camp een veiligheidsdienst die pottenkijkers buitensluit en het verkeer regelt. Bij een mogelijke razzia van de politie wordt direct een alarmsysteem in werking gesteld.
Verder heeft het tentenkamp, waar veelkleurige busjes uit heel Europa staan, een eigen radiozender en internetverbinding. Voormalige communistische DDR-kranten als het Neue Deutschland en Junge Welt worden gratis verdeeld en gretig gelezen. Op prikborden worden alle belangrijke krantenknipsels opgehangen. Ook worden allerhande mededelingen over meetings, workshops en blokkadeacties op honderden papiertjes opgeplakt.
In Reddelich wordt natuurlijk van alles verkocht. Buttons met 'Atomkraft? Nein danke!' worden weer opgespeld. Handelaren in VW-busjes bieden T-shirts met opschriften als 'Smash Capitalism' en 'Eat the rich' aan. Een klant spuwt zijn gal op de G8-top, die hij 'Scheinheiligendamm' noemt.
Alles staat in het teken van de komende dagen, als het motto Block G8! in de praktijk zal worden gebracht. Veel demonstranten vragen naar liftplekken naar het vliegveld Rostock-Laage, waar onder meer de staatschefs Bush, Blair en Poetin zullen landen.
Dan lopen een paar Russen de straat op en dragen een rode Sovjetvlag met hamer en sikkel met zich mee. Ze roepen met gebalde vuist "G8? Njet!" Hierop wuiven Oost-Duitse demonstranten met hun spandoek. 'Make Capitalism History' staat erop. Een jongen roept lachend het motto uit oude tijden: "Von der Sovjetunion lernen, heißt siegen lernen."
Rob Savelberg werkt als correspondent voor oa. De Telegraaf en Knack. Op het blog www.droppingknowledge.org/G8 schrijft hij over de G8-top.
Reacties
Geen reacties aanwezig