Merkel en Bush speuren naar klimaatcompromis
Nieuws

Achtergrond - 6 juni 2007

(6 juni 2007) Nu de G8-top daadwerkelijk begonnen is, doen Duitsland en Amerika er alles aan om meningsverschillen over het klimaatbeleid glad te strijken. Een moeizaam compromis lijkt in de maak.

Succes van de G8-top heeft bondskanselier Merkel voor een belangrijk deel afhankelijk gemaakt van de resultaten van de klimaatbesprekingen. Merkel wil voorkomen dat de G8-top op dit punt schipbreuk lijdt. De kanselier heeft zich voor Heiligendamm een aantal concrete doelen gesteld: de temperatuur op aarde mag deze eeuw niet meer dan twee graden stijgen en de wereldwijde uitstoot van CO2 moet de helft minder. Aan deze doelen moeten de G8-leden zich verplichten.

Merkel vindt daarbij de Amerikaanse president Bush op haar pad. Vorige week kwam deze met een eigen plan om de opwarming van de aarde tegen te gaan, dat ondanks fraaie voornemens niet tegemoet kwam aan Merkels belangrijkste streven. Bush wil zich niet op concrete doelen vastleggen. In Duitsland werd Bush’ plan algemeen gezien als aanval op Merkels G8-agenda.

De Amerikaanse delegatie lijkt de spanning uit de lucht te willen halen. Adviseurs van de Amerikaanse president benadrukten de afgelopen dagen dat het plan van Bush niet als aanval op Merkel bedoeld is en dat de wederzijdse ergernissen op een misverstand berusten. Ook Merkel zoekt naar een opening, waarbij ze de formule hanteert “geen halfslachtige compromissen te willen sluiten, maar ook niemand in de hoek te willen zetten.”

Merkel en Bush spraken kort voor het begin van de conferentie onder vier ogen over het klimaatbeleid. Duitse media bezien de kwestie als serieuze test voor de vriendschap tussen de twee. Want ondanks de wederzijdse lofuitingen en het herhaaldelijk uitgesproken vertrouwen in een goede afloop, houden de Amerikanen hun poot stijf.

Een uitweg kan de komende VN-klimaatconferentie in het Indonesische Bali bieden: daar moeten de Verenigde Naties gaan praten hoe het verder moet als het Kyoto-protocol in 2012 afloopt. In Duitse diplomatieke kringen werd Bush’ plan als een ‘belangrijke opstap naar Bali’ gepresenteerd.

Steun krijgt Merkel van belangrijke spelers als de Britse premier Tony Blair, de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy en VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon. De Japanse premier Shinzo Abe ziet zichzelf als bemiddelaar tussen Duitsland en Amerika.

Het thema klimaatbeleid overschaduwt op dit moment alle andere punten op de agenda, die volgens waarnemers zo vol zit dat van de top weinig concreets te verwachten valt. Vermindering van de schuld van Afrikaanse landen is een ander belangrijk onderwerp. Ook op eerdere G8-besprekingen kwam de Afrikaanse schuldenberg aan de orde, maar ondanks gemaakte afspraken bleven resutaten uit.

Een delicate kwestie die weliswaar niet officieel op de agenda staat maar op de achtergrond een belangrijke rol speelt, is het omstreden Amerikaanse raketschild. De kwestie heeft de verhouding tussen Bush en de Russische president Poetin onder flinke spanning gezet. Gisteren benadrukte Bush in Tsjechië, waar de VS een radarstation plannen voor het raketschild, dat Poetin zich geen zorgen hoefde te maken over de dreiging die van de raketafweer uitgaat. Dreiging is er helemaal niet, de raketten zijn defensief van karakter aldus Bush. Het is de vraag of dit Poetins bedenkingen zal wegnemen.

ZDF Heute
Bewährungsprobe Klimaschutz

Spiegel Online
Klimapoker in Heiligendamm

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger