Schrijvers waren lid van Hitlers partij
Nieuws

Achtergrond - 2 juli 2007

(2 juli 2007) De bekende Duitse auteurs Martin Walser en Siegfried Lenz en de cabaretier Dieter Hildebrandt zijn in de Tweede Wereldoorlog lid geweest van Hitlers NSDAP. Dat schrijft opinieblad Focus dit weekend. Aan de geldigheid van hun lidmaatschap wordt echter getwijfeld – niet in de laatste plaats door betrokkenen zelf.

Focus heeft in het Bundesarchiv in Berlijn de formulieren gevonden waarmee het lidmaatschap van Walser, Lenz en Hildebrandt is aangevraagd, en verwerkt. Op 20 april 1944, Hitlers 55ste verjaardag, zijn ze tot de NSDAP toegetreden. Hildebrandt was op dat moment zestien, Walser net zeventien en Lenz achttien jaar oud. Het tijdschrift was op de kaarten gestuit bij een onderzoek naar jongeren die in de laatste oorlogsjaren werden ingezet bij de luchtafweer.

Alle drie ontkennen ze betrokken te zijn geweest bij de lidmaatschapsaanvraag van Hitlers beruchte nazipartij. Walser zou dat op 30 januari 1944 hebben gedaan. “Ik weet niet waar ik toen was. Ik was zestien. Geen mens wil met zestien jaar lid worden van een partij.” Hildebrandt, die zijn lidmaatschap in februari van dat jaar zou hebben aangevraagd, was op dat moment als hulp bij de luchtmacht gestationeerd in Zuid-Polen. “Ik heb nooit een lidmaatschapsaanvraag ontvangen.” Lenz, voor wie de verwerking van de nazitijd een belangrijk thema is in zijn werk, was op de dag dat zijn lidmaatschap in werking trad aan boord van het oorlogsschip 'Admiral Scheer'.

Door de vondst van de drie lidmaatschapskaarten is in Duitsland een discussie opgelaaid over de totstandkoming van het NSDAP-lidmaatschap. De omstandigheden, en ook de formulieren zelf, wijzen er bij Walser, Lenz en Hildebrandt sterk op dat zij hun aanvragen niet zelf hebben ingevuld. Zo is Walsers geboortedatum onjuist ingevuld, ontbreekt zijn adres en is de aanvraag ook niet van een handtekening voorzien. Daarmee zouden de aanvragen geen geldigheid bezitten.

Verschillende historici, onder wie bekende autoriteiten op het gebied van de Tweede Wereldoorlog als Götz Aly en Norbert Frei, geven toe te weinig over het aanvraagproces te weten om uit te sluiten dat betrokkenen zonder het zelf te weten lid zijn geworden. Er wordt wel beweerd dat bijvoorbeeld groepsleiders bij de Hitler Jugend, waar de drie wel toe behoorden, hun groepen soms collectief inschreven bij de NSDAP. Andere historici wijzen dergelijke verhalen, die volgens hen door mensen zijn verzonnen om zichzelf vrij te pleiten, naar het rijk der fabelen.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung spreekt daarom van een merkwaardige paradox: “Na tientallen jaren van historisch onderzoek staat het naziregime zo ver van ons af, dat we niet eens meer precies kunnen beschrijven onder welke omstandigheden de NSDAP als diens grootste organisatie zijn leden rekruteerde. Tegelijkertijd is het nog zo bedrukkend dichtbij, dat we nog altijd geloven van iedereen die toen leefde de allernauwkeurigste rekenschap te kunnen en moeten verlangen.”

FAZ.NET
All diese Karteikarten der NSDAP

Die Welt.de
Gab es Kollektivaufnahmen in die NSDAP?

Focus.de
Hildebrandt, Lenz und Walser waren als NSDAP-Mitglieder registriert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger