Bundeswehr "verliest" geheime documenten
Nieuws

Achtergrond - 26 juni 2007

(26 juni 2007) Het Duitse leger heeft door een “technisch defect” een grote hoeveelheid geheime informatie vernietigd. Daarbij zouden onder meer gegevens over illegale verhoren in geheime CIA-gevangenissen verloren zijn gegaan.

De affaire kwam aan het licht in het actualiteitenprogramma ‘Report Mainz’ van televisiezender ARD. In de uitzending van gisteravond berichtte Report Mainz over de vernietiging van geheime Bundeswehr-documenten over de jaren 1999 tot 2003, waarbij onder andere gevoelige informatie over de vermeende mishandeling van voormalig Guantánamo-gevangene Murat Kurnaz verloren is gegaan. Kurnaz, een Duitser van Turkse afkomst, beschuldigt twee Duitse commando’s ervan hem begin 2002 te hebben mishandeld in een Amerikaanse gevangenis in het Afghaanse Kandahar. Kurnaz’ advocaat Bernhard Docke beticht de Bundeswehr ervan de geheime documenten te hebben vernietigd in een poging zich van belastend bewijsmateriaal te ontdoen.

Na de uitzending van ARD volgden nieuwe onthullingen. Zo zijn volgens de Berliner Zeitung bij de technische storing van de Bundeswehr ook documenten over geheime CIA-gevangenissen in rook opgegaan. Die documenten zouden de betrokkenheid van de Duitse geheime dienst bewijzen bij illegale verhoren in een Amerikaanse gevangenis in het Bosnische Tuzla. In Tuzla zouden voor en na de aanslagen van 11 september 2001 terreurverdachten zijn vastgehouden en mishandeld. Daarbij zouden ook officiers van de Militärischer Abschirmdienst (MAD) aanwezig zijn geweest, geheel tegen de voorschriften van de MAD in.

Intussen worden er steeds meer vraagtekens gezet bij het technische defect van de Bundeswehr. Volgens het ministerie van Defensie onderging de computer van de Bundeswehr eind 2004 een storing bij de archivering van de geheime informatie. De storing zou ervoor hebben gezorgd dat een groot deel van de documenten onleesbaar werd. Conform de voorschriften werden de onleesbare documenten vervolgens in juli 2005 vernietigd.

Vlak tevoren had toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder vervroegde verkiezingen aangevraagd. 

Maar volgens Erich Schmidt-Eenboom, expert op het gebied van de Duitse geheime dienst, hadden de onleesbaar geachte documenten helemaal niet vernietigd hoeven worden. Er zijn genoeg moderne middelen om beschadiging van datadragers te herstellen, zo meent Schmidt-Eenboom, die de Bundeswehr van kwade opzet verdenkt. “Dat de informatie weg is, zal voor een aantal verantwoordelijken van toen een opluchting zijn.”

Ook Christian Ströbele, vice-fractievoorzitter van oppositiepartij Die Grünen, twijfelt aan de uitleg van de Bundeswehr. In de afgelopen jaren, zo zegt Ströbele in een interview met Neue Presse, werd in de inlichtingen van het ministerie van Defensie aan de Bondsdag nooit met één lettergreep gerept over verdwenen documenten. Ströbele sluit dan ook niet uit dat de vernietiging van de documenten een opzettelijke daad is geweest om compromiterende informatie verborgen te houden.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger