Bundeswehr kampt met tekort aan rekruten
Nieuws

Achtergrond - 15 mei 2007

(15 mei 2007) Het Duitse leger heeft steeds meer moeite nieuwe rekruten te vinden. Het aantal dienstplichtige mannen neemt af, terwijl tegelijkertijd steeds meer jongeren door overgewicht ongeschikt zijn voor het leger.

Het Duitse leger kampt met een personeelsprobleem. Door het dalende geboortecijfer in de voormalige DDR is het aantal 18-jarigen in de regio teruggelopen van honderdduizend naar vijftigduizend – dat terwijl de laatste jaren vier van de tien Duitse soldaten uit de nieuwe deelstaten afkomstig waren. Tot overmaat van ramp komen steeds meer Duitse jongeren door hun slechte fysieke gesteldheid niet in aanmerking voor een plaats in het leger. Dat blijkt uit een vertrouwelijk bericht van het ministerie van Defensie aan de Bondsdag, zo meldt de Hannoversche Allgemeine Zeitung.

In het verleden kon de Bundeswehr kiezen uit een groot reservoir aan kandidaten. Beroepssoldaten in spe moesten voldoen aan strenge selectiecriteria. Nu dreigt volgens het ministerie van Defensie het gevaar dat het leger terug moet grijpen naar te laag gekwalificeerde krachten. Het komend jaar nog heeft het Duitse leger 2 duizend aspirant-officieren nodig, alsook meer dan 22 duizend onderofficieren en gewone dienstplichtigen. In Duitsland geldt in tegenstelling tot in Nederland nog altijd de dienstplicht. Dienstweigeraars kunnen er echter voor kiezen een alternatieve dienstplicht te vervullen binnen de maatschappelijke dienstverlening en de zorg, de zogenoemde Zivildienst.

Voor de komende jaren verwacht het ministerie van Defensie dat het probleem zich alleen maar verder toe zal spitsen. Bijkomende factor is nog dat door de groei van de Duitse economie en de betere perspectieven op de arbeidsmarkt minder jongeren kiezen voor een carrière in het leger. Of de teruggelopen animo voor het Duitse leger ook met het toenemende aantal inzetten van de Bundeswehr in crisisgebieden te maken heeft, meldt het bericht niet.

De Bondsregering heeft inmiddels onder de naam 'Fit statt fett' een actieplan gelanceerd dat de groei van het aantal Duitsers met overgewicht moet kenteren. Volgens een vorige maand gepubliceerd rapport zijn de Duitsers het dikste volk van Europa. Meer dan 75 procent van de Duitse mannen en 59 procent van de Duitse vrouwen kampen met overgewicht. Een derde van de dikke mannen en de helft van de dikke vrouwen is zelfs ziekelijk zwaarlijvig.

Spiegel Online
Der Bundeswehr gehen die Rekruten aus

FAZ.NET
Der Bundeswehr gehen die Rekruten aus

Hannoversche Allgemeine Zeitung
Der Bundeswehr gehen die Rekruten aus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger