Onderzoek: Duitsland verdoezelde CIA-vluchten
Nieuws

Achtergrond - 8 juni 2007

(8 juni 2007) De Duitse regering heeft speurwerk naar geheime CIA-vluchten over haar grondgebied actief tegengewerkt. Dat schrijft de speciale EU-onderzoeker Dick Marty in zijn rapport over illegale CIA-gevangenissen voor terreurverdachten in Europa.

Duitsland krijgt een fikse veeg uit de pan in het rapport van de Zwitser Marty, die in opdracht van de Raad van Europa sinds 2005 onderzoek doet naar geheime CIA-gevangenissen en transporten van terreurgevangenen in de EU. In Duitsland zouden twee vliegvelden door de CIA als overstappunt zijn gebruikt: vliegveld Frankfurt en de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein. Vandaag werd het rapport in Straatsburg gepresenteerd.

Om bondgenoot de Verenigde Staten niet in verlegenheid te brengen en de wederzijdse betrekkingen niet te schaden, heeft Duitsland er alles aan gedaan om onderzoek naar de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst te dwarsbomen, schrijft Marty. Ongemakkelijke verzoeken wimpelde Duitsland af als “staatsgeheim”, iets waaraan ook Italië zich schuldig maakte. Marty noemt het optreden van beide regeringen “ronduit schokkend”.

Marty maakt de Duitse regering ook verwijten in de zaak rond de gekidnapte Duitse Libanees Khaled El-Masri. Die werd eind 2003 door de CIA ontvoerd en maandenlang in Afghanistan gevangen gehouden, mogelijk met medeweten van de Duitse geheime dienst. Doordat de Duitsland de zaak tot staatsgeheim heeft verklaard, schrijft Marty, bevindt El-Masri zich in een juridisch vacuüm dat het onmogelijk maakt zijn ontvoerders te vervolgen.

De Duitse regering heeft bij monde van woordvoerder Thomas Steg alle beschuldigingen ontkend.

Marty deed vorig jaar al van zich spreken met forse beschuldigingen aan het adres van de Europese regeringen. Hij kon die wegens gebrek aan bewijs toen niet onderbouwen. Nu meent Marty genoeg bewijs verzameld te hebben. Zo acht hij bewezen dat de CIA in Polen en Roemenië twee zogeheten Black Sites runde, geheime gevangenissen waar terreurverdachten zonder aanklacht werden opgesloten en verhoord “op manier die met folter te vergelijken is.”

Daarnaast bestond er volgens Marty een uitgebreid netwerk van geheime CIA-vluchten die verdachten naar geheime detentiecentra overal ter wereld brachten. Op verschillende plekken in Europa maakten ze tussenstops, met medewerking van het  hoogste politieke niveau. Een geheim akkoord tussen de NAVO en de VS maakte dit mogelijk.

Naar de bezigheden van de CIA in Duitsland doet een parlementaire commissie sinds een jaar onderzoek. Die Grünen hebben vandaag aangekondigd Dick Marty in de commissie te willen horen.

Spiegel Online
Regierung streitet alles ab - Opposition verlangt restlose Aufklärung

Die Welt
In Europa operierten Kidnapping-Teams der CIA

.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger