Inzet soldaten in buitenland mag in noodgeval ook zonder Bondsdag
Kort nieuws - 23 september 2015De bondsregering mag in noodgevallen ook gewapende soldaten in het buitenland inzetten zonder toestemming van de Bondsdag. Bijvoorbeeld als er mensenlevens in gevaar zijn. Dat heeft het Constitutioneel Hof vandaag bepaald. Normaal gesproken heeft de regering toestemming van de Bondsdag nodig voor alle bewapende buitenlandse Bundeswehrmissies. Aanleiding voor de uitspraak was een klacht van Die Grünen over de inzet van Duitse soldaten in Libië in februari 2011 om mensen te ecacuëren. De toenmalige regering van CDU/CSU en FDP weigerde achteraf alsnog toestemming voor de evacuatie aan de Bondsdag te vragen. Lees meer bij Zeit Online
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig