'Trashig' Zwartboek biedt aardig amusement
Paul Verhoevens 'Zwartboek' in de Duitse bioscopen

Achtergrond - 15 mei 2007

(15 mei 2007) Afgelopen week beleefde Paul Verhoevens succesfilm ‘Zwartboek’ zijn Duitse première. De Duitse critici lijken de verfrissende oppervlakkigheid van Verhoevens oorlogsepos wel te kunnen waarderen.

Ondanks deze eensgezindheid loopt het eindoordeel van de Duitse recensenten licht uiteen. Terwijl slechts een paar recensenten het mengsel van oorlog en B-film onverteerbaar vinden, vinden de meesten 'Black Book' aardig amusement. Niets meer en niets minder. Dan zijn er nog een paar, met name links georienteerde recensenten, die vinden dat Verhoeven meer heeft gemaakt dan alleen een bonte actiefilm. Zo vindt de Berlijnse tageszeitung het een fantastische vondst om het paranoïde vriend-vijand-denken van de oorlogstijd in het even simplistische schema van een B-movie te gieten. Net als de Süddeutsche Zeitung ziet zij duidelijke toespelingen op George Bush' anti-terreur-retoriek.

Zo vinden de Duitse media in 'Black Book' de diepgang, die met name de Engelse en Nederlandse critici missen. Over één ding zijn de recensenten het in alle landen echter eens: ook de Duitsers zijn vol lof over de acteerprestaties van Carice van Houten, die hier en daar met internationale grootheden als Scarlett Johansson wordt vergeleken. Ook de verhouding tussen Van Houten en haar tegenspeler Sebastian Koch ('Das Leben der anderen') blijft nergens onvermeld: zij schijnen geen last te hebben van culturele waarnemingsverschillen.

Carina de Jonge is germaniste en promoveert in München.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger