Regering gemaand tot spaarzaamheid
Nieuws

Achtergrond - 9 mei 2007

(9 mei 2007) De groei van de Duitse economie is zo overweldigend dat Minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) van alle kanten onder druk wordt gezet om de staatsbegroting onmiddellijk op orde te brengen. Vooralsnog geeft Steinbrück geen blijk van grote haast.

Nu de jubelstemming over de recente, positieve economische cijfers plaats maakt voor berusting, is de tijd aangebroken om conclusies te trekken. “We houden een structureel evenwichtige staatshuishouding in principe in 2008 voor mogelijk en in 2009 voor noodzakelijk”, aldus Axel Weber, president van de Bundesbank. Weber riep de regering op de spaarzame koers voort te zetten. “De weg naar duurzaam solide staatsfinanciën is nog lang.” Ruimte voor meer uitgaven of belastingverlaging ziet Weber voorlopig niet.

De hoopvolle aanmaningen zijn gebaseerd op recente cijfers van het Ministerie van Financiën. Als de huidige opwaartse trend doorzet, verwacht Steinbrück dat de belastingsinkomsten in 2011 ongeveer 200 miljard euro hoger uitvallen dan eerder is beraamd. De Europese Commissie berekende deze week dat het Duitse begrotingstekort in 2007 nog maar 0,6 procent bedraagt. Dit is een historische uitkomst, gezien de problemen die Duitsland de afgelopen jaren nog had om de Europese afspraken na te komen.

Het Stabiliteitspact eist dat het begrotingstekort van EU-landen onder de 3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) blijft. Hoewel Duitsland jarenlang niet voldeed aan de Europese begrotingsnormen, wist het land sancties van de Europese Commissie steeds op het nippertje te voorkomen. Vorig jaar voldeed de Duitse staatschuld voor het eerst in vijf jaar weer aan de Europese criteria, dankzij een overweldigende groei van het BBP van 2,5 procent. Economen verwachten dat deze conjunctuur de komende jaren zal doorzetten.

De Europese ministers van Financiën spraken onlangs gezamenlijk af hun staatsfinanciën voor 2010 op orde te brengen. De Duitse regering zal op zeer korte termijn een plan voor de sanering van de staatschuld presenteren. Vooralsnog heeft Steinbrück te kennen gegeven dat hij het Duitse begrotingstekort pas in 2010 tot nul wil reduceren.

De Duitse staatsschuld bedraagt op dit moment ongeveer 1.500 miljard euro. Bekijk voor het precieze bedrag de teller van de Bund der Steuerzahler.

Handelsblatt.com
Gebot der Stunde: Keine Neuverschuldung

ZDF.heute
Deutscher Haushalt bald ohne neue Schulden?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger