Steinbrück wil financiële gedragscode
Nieuws

Achtergrond - 26 september 2008

(26 september 2008) De Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) wil meer controle uitoefenen op de financiële wereld om toekomstige crises te voorkomen. “Het moet afgelopen zijn met dat krankzinnige streven naar hogere rendementen.”

De Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück (SPD). Afb: Bertelsmann Stiftung, www.flickr.comVolgens de minister moet de Bondsregering tegengas geven aan de “waanzinnige en onverantwoordelijke hebzucht” van bankiers en handelaren die onder meer leidde tot de huidige kredietcrisis. Zij hebben nieuwe gedragsregels nodig om niet weer in de problemen te komen, denkt Steinbrück.

Duitse banken mogen van de minister nog wel risico’s nemen, maar alleen op verantwoorde wijze. Zo moeten risicovolle investeringen altijd door voldoende eigen vermogen kunnen worden gedekt. Daardoor wordt de handel voor de financiële autoriteiten een stuk transparanter. Wie de regels aan zijn laars lapt, moet dan persoonlijk ter verantwoording worden geroepen, vindt Steinbrück.    

Short selling

Afgelopen zondag verbood hij in navolging van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zondag het zogenoemde ‘short selling’ in Duitsland. Hierbij verkopen beleggers aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Daarna hopen ze op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en ze aan de eigenaar terug te geven. Het verschil is hun winst. Vermoed wordt dat deze short sellers opzettelijk geruchten in de markt brengen om de koersen negatief te beïnvloeden.

Steinbrück riep andere landen op ook het Duitse voorbeeld te volgen. In Nederland verbood minister Bos van Financiën maandag speculaties op koersdalingen voor de duur van drie maanden. De ban geldt alleen op aandelen van Nederlandse banken en verzekeraars.

Steinbrück sprak wel lovend over het Duitse financiële systeem, dat volgens hem stabiel genoeg is om de kredietcrisis het hoofd te kunnen bieden. De minister is er zeker van dat de Duitse banken de verliezen kunnen dragen en het spaargeld van de burger veilig is.

Eerder deze week liet hij zich uiterst kritisch uit over de Verenigde Staten, waar de kredietcrisis is begonnen. “Juist in Amerika is onverantwoord beleid gevoerd om hoge rendementen te halen. Er was daarbij te weinig regulering van bovenaf.”

Amerikaans probleem

Volgens de sociaal-democraat zijn de Verenigde Staten door de kredietcrisis niet langer meer oppermachtig binnen het bestaande wereldwijde financiële systeem. “Sinds de crisis is de wereld wat dat betreft fundamenteel veranderd”, zo stelde Steinbrück. “Maar het is vooral een Amerikaans probleem.”

De minister weigert dan ook in navolging van de Verenigde Staten een reddingsactie uit te voeren voor Duitse banken die in problemen komen. De Amerikaanse regering wilde zo’n 700 miljard dollar uittrekken om de financiële crisis te bezweren, maar vannacht werd het plan door het Amerikaanse Congres toch afgewezen.  

Steinbrück begrijpt niet waarom zijn Amerikaanse ambtsgenoot Henry Paulson door het blad Newsweek wordt gezien als de redder in nood. Paulson leidde eerder de zakenbank Goldman Sachs en was volgens Steinbrück een van de grootste profiteurs van de hebzucht op Wall Street die leidde tot de kredietcrisis.

Maar volgens fractievoorzitter Oskar Lafontaine van Die Linke heeft Steinbrück zelf ook geen schone handen. “Steinbrück heeft de handel in slechte kredieten juist gestimuleerd”, aldus Lafontaine. De fractievoorzitter houdt de minister daarbij verantwoordelijk voor de malaise bij de Duitse IKB Bank. Deze werd eind augustus door de Duitse staat verkocht aan een Amerikaans investeringsfonds. Lafontaine eist nu het ontslag van Steinbrück.

                                                         Faz.net / sueddeutsche.de / Spiegel Online

Afbeelding:

Bertelsmann Stiftung, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger