Jan Ullrich beëindigt carrière
Nieuws

Achtergrond - 26 februari 2007

(26 februari 2007) Jan Ullrich zet een streep onder zijn wielercarrière. Dat maakte de voormalige Tourwinnaar op een persconferentie bekend. Ullrich gebruikte zijn spreektijd vooral om uit te halen naar oude vijanden.

Ullrich had vooraf gezegd tijdens de persconferentie “verheugend nieuws over zijn verdere carrière” bekend te willen maken. Dat nieuws bleek te zijn dat Ullrich behouden blijft voor de wielersport, "maar niet meer als actieve prof". De 33-jarige Ullrich treedt in dienst als adviseur bij de kleine wielerploeg Team Volksbank uit Oostenrijk. Ook zal hij namens twee firma's betrokken zijn bij de ontwikkeling van sportondergoed en fietsbanden.   

De verbitterde Ullrich haalde in zijn persconferentie fel uit naar de wielerbonden, bobo's en de media. In het bijzonder Rudolf Scharping, voormalig minister van Defensie (SPD) en huidig voorzitter van de Duitse wielerbond, moest het ontgelden. Scharping zou in Ullrichs succesvolle periode hebben geprofiteerd van de populariteit van de wielrenner, maar hem later, bij de dopingperikelen rondom Ullrich, hebben laten vallen. Ullrich wees tijdens zijn persconferentie alle dopinggeruchten van de hand. "Ik heb niemand bedrogen en niemand beschadigd".

Had Ullrich vandaag niet zijn afscheid bekend gemaakt, dan zou het voor de Tour de France-winnaar van 1997 waarschijnlijk nog een hels karwei zijn geworden om nog als professioneel wielrenner aan de bak te komen. Vlak voor de Tour van vorig jaar dook zijn naam op in het schandaal rond de Spaanse dopingarts Eufemanio Fuentes. Ullrich heeft overigens altijd ontkend bij dit dopingschandaal betrokken te zijn. Zijn team T-Mobile ontsloeg hem niettemin vrijwel direct en regelde de financiële afwikkeling buiten de rechter om. Zijn contract was eind 2006 toch afgelopen. Zolang er nog onderzoeken nog naar hem lopen, wil geen enkele ploeg met hem in zee.

Op dit moment lopen er nog twee zaken tegen Ullrich: van de Zwitserse wielerbond Swiss Cycling en van het Openbaar Ministerie in Bonn. Bovendien heeft Ullrich geen professionele wielerlicentie meer. De meeste andere van de 51 rijders die verdacht werden betrokken te zijn bij de zaak Fuentes, mogen inmiddels wel weer meedoen met wielerwedstrijden, inclusief Ivan Basso, die net zijn come-back heeft gemaakt.

Ullrich is niet alleen de meest succesvolle Duitse wielrenner aller tijden, maar ook één van de meest tragische. Hij won de Tour de France in 1997 als eerste Duitser ooit en werd vijf keer tweede, vaak achter Lance Armstrong, die hij nooit heeft kunnen verslaan. Hij won verder alle grote wielerklassiekers behalve de Ronde van Italië. Ook behaalde hij goud op de Olympische Spelen van 2000. Maar hij had regelmatig te kampen met een knieblessure en ook werd hem verweten dat hij te weinig trainde. In 2002 werd hij door zijn toenmalige team Deutsche Telekom ontslagen, omdat hij na zijn knieblessure betrapt werd op doping. Ullrich had toen naar eigen zeggen twee pilletjes geslikt op een feestje.

Spiegel Online
Jan Ullrich beendet Karriere

FAZ.NET
Jan Ullrich beendet seine aktive Laufbahn

Süddeutsche Zeitung
Radprofi Ullrich beendet Karriere als Profi

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger