Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Baden-Württemberg: AfD in peilingen op 11 procent

Kort nieuws - 21 januari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-conservatieve AfD staat in de peilingen voor de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg in maart op 11 procent. Dat maakt coalitievorming er in de belangrijke Zuid-Duitse deelstaat niet makkelijker op. De CDU zou als er nu verkiezingen zouden zijn de grootste partij worden (34 procent in de ZDF-Politbarometer, 35 procent volgens Insa). De Groenen, die samen met de SPD regeren, komen uit op 28 (ZDF) of 29 procent (Insa). De SPD verliest en komt uit op 15 (ZDF) of 13 procent (Insa). De FDP zou 6 procent van de stemmen krijgen en Die Linke zou de kiesdrempel niet halen. Met deze uitslag zouden noch groen-rood, noch zwart-geel een regering kunnen vormen. Toch wil een duidelijke meerderheid van de kiezers, 59 procent, dat de groene minister-president Kretschmann aanblijft. Bij de vorige verkiezingen in 2011 kwam na 60 jaar verrassend een eind aan de CDU-heerschappij en gingen De Groenen samen met de SPD regeren. Het was voor het eerst dat De Groenen een minister-president in een deelstaat leverden. Lees meer bij tagesspiegel.de en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

De AfD heeft voor het eerst een verkiezing om een regionale bestuursfunctie gewonnen. Sesselmann wordt de nieuwe Landrat van een district in Thüringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger