Volkswagen-topman stapt op
Nieuws

Achtergrond - 8 november 2006

(8 november 2006) Aan de top van autofabrikant Volkswagen heeft zich een koningsdrama voorgedaan. Bestuursvoorzitter Bernd Pischetsrieder is onverwachts afgetreden en maakt plaats voor Audi-baas Martin Winterkorn.

Volkswagen, dat momenteel door een diep dal gaat, liet weten dat het bedrijf en de scheidende topman ‘in goede verstandhouding uit elkaar gaan’, een melding waaraan in de pers weinig geloof wordt gehecht. In mei verlengde Volkswagen het contract met Pischetsrieder nog met zes jaar en leek de positie van de bestuursvoorzitter veiliggesteld.

Het vertrek van Pischetsrieder valt midden in een ingrijpend saneringsproces van de Duitse autobouwer, de grootste van Europa. Zorgenkind van het concern zijn haar zes fabrieken in West-Duitsland, die samen verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de Volkswagenproductie. De fabrieken produceren te duur en te langzaam. Vorig jaar liepen de verliezen in de honderden miljoenen euro’s.

Pischetsrieder kondigde begin dit jaar daarom een ingrijpende herstructurering aan. Twintigduizend banen stonden op de tocht. In september kwamen Volkswagen en de vakbond IG-Metall een saneringsplan overeen, dat werknemers onder meer verplichtte tot langere werktijden tegen hetzelfde loon.

De resultaten van Pischetsrieders ingrepen vielen echter tegen: zo kan de productie van de VW-hoofdvestiging in Wolfsburg zich nog lang niet meten met de internationale concurrentie. Afdelingen binnen het concern verwijten de bestuursvoorzitter dat hij te diplomatiek en besluiteloos is om Volkswagen door de crisis heen te loodsen. Zijn opvolger Winterkorn wordt gezien als een daadkrachtige Macher.

De Duitse tv-zender ARD bericht dat Pischetsrieder van de troon is gestoten door Ferdinand Piëch, de voorzitter van de raad van commissarissen. Pischetsrieder en Piëch waren al langere tijd in een machtsstrijd verwikkeld. Piëch, de voorganger van de vertrekkende topman, is close met de Pischetsrieders opvolger Winterkorn. Zowel Piëch als Winterkorn komen oorspronkelijk van Volkswagen-dochter Audi.

Sueddeutsche.de
Pischetsrieder muss gehen

Spiegel Online
Abgang des Zauderers

Handelsblatt.com
Ein Schwabe für Wolfsburg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger