Roep om veiliger WK na steekincident Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 29 mei 2006

(29 mei 2006) De dronken jongen (16) die vrijdagnacht in Berlijn 36 passanten neerstak, was twee maanden geleden van school gestuurd omdat hij een mes bij zich had. Na het incident hebben Duitse politici verscherpte veiligheidsmaatregelen tijdens het WK geëist.

De steekpartij zorgde voor grote opschudding in Duitsland. Het drama voltrok zich in de late uurtjes van het openingsfeest van het nieuwe Berlijnse centraal station, het Berlin Hauptbahhhof. Volkomen willekeurig stak de beschonken 16-jarige om zich heen met een Zwitsers officiersmes en verwondde 36 mensen, zes daarvan levensgevaarlijk. Inmiddels is hun toestand stabiel.

Over de motieven van de dader tast de politie nog in het duister. Wel is duidelijk dat de jongen eerder voor problemen zorgde, al staat hij bij de Berlijnse politie niet als crimineel te boek. Twee maanden geleden werd hij van school gestuurd omdat hij een vlindermes op zak had. De jonge Berlijner zat op een zogeheten Hauptschule, vergelijkbaar met het Nederlandse vmbo. Gewelddadige leerlingen op Hauptschulen hebben de afgelopen maanden vaker het nieuws gehaald. Dit bracht een debat over het voortbestaan van deze schoolvorm op gang.

De steekpartij dreigt nog een akelig staartje te krijgen. Een van de eerste slachtoffers is besmet met het hiv-virus en de angst leeft dat het bebloede mes meer mensen heeft geïnfecteerd. Alle gewonden zijn daarom in het Berlijnse Charité-ziekenhuis onderzocht. 28 mensen hebben uit voorzorg medicatie gekregen die de kans op besmetting verkleint.

Met het wereldkampioenschap voetbal in het vooruitzicht maken Duitse politici zich zorgen over de gevolgen van overdadig drankgebruik onder supporters. Ze willen het schenken van alcohol scherper controleren. Vooral de wedstrijden die in het openbaar op groot scherm uitgezonden worden, baren de politiek hoofdbrekens. Vooraanstaande SPD-politici hebben inmiddels geëist dat dronken fans geen alcohol meer krijgen. De politie moet beschonken supporters die lastig zijn direct van het feestterrein verwijderen, sprak Sebastian Edathy, de sociaal-democratische woordvoerder voor binnenlandse aangelegenheden.

De regering spreekt ondertussen sussende woorden. Volgens Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft het WK-organisatiecomité al het mogelijke gedaan om het toernooi te beveiligen. Veiligheidsexpert van het organisatiecomité Helmut Spahn waarschuwt wel dat excessen van onberekenbare personen nooit helemaal uit te sluiten zijn.

Die Welt
Debatte über WM-Sicherheit nach dem Amoklauf in Berlin

Spiegel Online
WM-Organisatoren überprüfen Sicherheitskonzept
Rätselraten um ein Motiv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger