Grote coalitie blij met verkiezingsuitslagen
Nieuws

Achtergrond - 27 maart 2006

(27 maart 2006) De Duitse regering is zeer te spreken over de resultaten van de drie deelstaatverkiezingen die gisteren zijn gehouden. De grote coalitie van CDU/CSU en SPD ziet in de uitslagen een bevestiging van haar eigen beleid.

Het omgekeerde lijkt het geval in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. De CDU is hier met 44,2 procent de grote winnaar en mist de absolute meerderheid op één mandaat. Ook in Stuttgart kan de zittende minister-president Günther Oettinger (CDU) dus aanblijven.

De SPD leed haar grootste verlies ooit in de deelstaat: van 33,3 procent bij de vorige verkiezingen kelderde de partij gisteren naar 25,2 procent. SPD-lijsttrekker Ute Vogt beraadt zich nog op haar toekomst. De CDU plant een regeringscoalitie met haar oude partner FDP (10,7 procent) en met Die Grünen, die net als de liberalen de van de SPD afgewende kiezers opvingen (11,7 procent, een stijging van 4 procent).

Saksen-Anhalt

Alleen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt tekent zich een duidelijke verschuiving af in de regering. De FDP, voormalig coalitiepartner van de CDU, verloor de helft van haar kiezers en zakte van 13,3 terug naar 6,7 procent van de stemmen. De CDU blijft ondanks een licht verlies de grootste partij met 36,2 procent, gevolgd door Die Linkspartei met 24,1 procent en de SPD met 21,4 procent.

Minister-president Wolfgang Böhmer (CDU) pleitte gisteren al voor een “stabiele coalitiepartner” in Maagdenburg en sprak zich daarmee indirect uit voor een grote coalitie met de SPD.

Opkomst

In alle drie deelstaten bereikte de opkomst een historisch dieptepunt. In Rijnland-Palts viel de schade met 60 procent (2 procent minder dan afgelopen keer) nog mee. In Baden-Württemberg daalde de opkomst met bijna 9 procent naar 53,5 procent van de kiesgerechtigden. Daarmee duikt de deelstaat onder het ‘record’ van Thüringen, dat in 2004 met 53,8 procent de laagste opkomst bij deelstaatverkiezingen ooit kende.

Saksen-Anhalt mag zich echter de nieuwe recordhouder noemen. Slechts 44 procent van de kiezers kwam daar bij de stembus opdagen. De oppositie geeft de landelijke regering, die een krachtige oppositie onmogelijk heeft gemaakt, hiervan de schuld. Grünen-voorzitter Claudia Roth: "de grote coalitie leidt tot een grote depolitisering.”

Spiegel Online
Opposition rechnet mit schwarz-rotem Kahlschlag
Deutschland auf Autopilot

FAZ.NET
Große Koalition in bester Laune

Die Welt.de
Rückenwind für die Große Koalition

Süddeutsche.de
Das Mobile tanzt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger