Duitslandweb logo Duitslandweb

Peiling: kleine meerderheid SPD'ers voor grote coalitie met CDU/CSU

Kort nieuws - 1 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een kleine meerderheid van de SPD-leden is volgens een peiling van YouGov voor een grote coalitie van CDU/CSU en SPD. De peiling komt midden in de week waarin de SPD haar leden laat stemmen over het regeerakkoord. 

Als de SPD-leden tegen het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD stemmen, kan Merkel geen nieuwe regering vormen. Er hangt dus veel af van de ledenraadpleging. Volgens YouGov is 56 procent van de SPD-aanhangers voor de zogeheten GroKo (grote coalitie). Bij de CDU-aanhang is dat 63 procent. De CDU laat haar leden niet over het akkoord stemmen, op een speciaal partijcongres hebben de 975 CDU-gedelegeerden het akkoord maandag met een overgrote meerderheid goedgekeurd.

Als de SPD-leden voor stemmen, wordt Merkel waarschijnlijk op 13 of 14 maart in de Bondsdag tot kanselier gekozen en kan de nieuwe regering aan het werk. Pas een dag daarvoor, op 12 maart, willen de sociaal-democraten bekend maken wie de SPD-ministers worden in het nieuwe kabinet, melden Duitse media. Fractievoorzitter Nahles zou zo willen voorkomen dat de keuze voor de ministers een week lang stukgepraat wordt. De CDU heeft zondag bekend gemaakt met welke ministers de partij wil regeren. Lees meer bij FAZ.net en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger