Academici dreigen studentensite met rechter
Nieuws

Achtergrond - 14 maart 2006

(14 maart 2006) Duitse professoren zijn boos op de website Meinprof.de. Op de site kunnen studenten professoren en colleges een cijfer geven. Sommige docenten vinden dat maar niets en dreigen met de rechter.

Het oordeel van studenten over het college van professor Kliem van de Universiteit Saarland is niet mild. Kliem staat hoog in de zogeheten floplijst op Meinprof.de. Volgens één student is het college elektrotechniek van de gewraakte academicus “het beste argument voor betaling van ambtenaren naar prestatie. Dan zou Kliem geld moeten toeleggen.” De ongelukkige professor moet het doen met een 4,8 als eindcijfer, op basis van 83 beoordelingen. Op Meinprof.de is een 1 het best, een 5 het slechtst.

Dergelijke beoordelingen zijn sommige universitaire docenten een doorn in het oog. Zij zien de studentensite als makkelijke wraakoefening voor luie of gefrustreerde studenten. Reputaties van professoren en universiteiten worden te grabbel gegooid. Het zijn immers vooral ontevredenen die van zich laten horen.

De boze academici vrezen dat de beoordelingen op de site juist averechts werken op de kwaliteit van het onderwijs. Docenten kunnen tentamens makkelijker maken of hogere cijfers geven, uit angst voor een slechte beoordeling op Meinprof.de. Interne evaluatieformulieren, zoals die nu na elke collegereeks onder studenten worden verspreid, zijn discreter en net zo effectief. Meerdere docenten hebben inmiddels gedreigd naar de rechter te stappen.

Student Jonatan Weiss, een van de bedenkers van de site, benadrukt dat hij van docenten ook veel positieve reacties gekregen heeft. De Technische Universiteit van Berlijn spoorde haar studenten zelfs aan een beoordeling op Meinprof.de achter te laten. Hij weerspreekt dat de meeste reacties afkomstig zijn van getergde studenten die even stoom willen afblazen. "Het overgrote deel van de beoordelingen is positief of mild.” Weiss benadrukt dat de site voor studenten een handig hulpmiddel is bij de keuze van een vakkenpakket. Slechte docenten kunnen ze zo eenvoudig ontlopen.

De site, een initiatief van drie studenten van de Berlijnse TU, is pas vier maanden oud maar al een doorslaand succes. Sinds Meinprof.de online ging, hebben al meer dan 25 duizend Duitse studenten een beoordeling achtergelaten. Meinprof.de is geïnspireerd op Amerikaanse studentensites als Ratemyprofessors.com. In Amerika is het verschijnsel lang en breed ingeburgerd.

Een beoordeling geven op Meinprof.de is eenvoudig. Studenten kunnen uit een lijst met alle universiteiten en hogescholen de colleges kiezen die zij gevolgd hebben. Vervolgens geven zij op verschillende onderdelen een cijfer. Zo kunnen zij onder meer een oordeel vellen over de kwaliteit van het lesmateriaal, aangeven hoe interessant het lesuur was en of er nog iets te lachen viel. Professoren en docenten krijgen nooit direct een cijfer; uit de beoordelingen voor de colleges berekent de site de score van de docent.

De site is overigens zeker geen lange klaagzang van knorrige studenten. Als tegenhanger van de floplijst kent Meinprof.de ook een toplijst. Hier kunnen geliefde docenten zich laven aan uitbundig commentaar. De wiskundeprofessor Rainer Roos van de hogeschool in Karlsruhe bijvoorbeeld. “Ik heb zijn colleges midden jaren negentig bezocht”, schrijft een student over Roos’ cursus algebra. “Die waren toen al uitstekend. Dat ik slechte cijfers haalde, heb ik met name aan mijn eigen luiheid te danken.”

Meinprof.de

ZDF Heute.de
Professoren protestieren

Spiegel Online
Prüf den Prof!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger