Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas wil veroordeelde homo's in Duitsland snel rehabiliteren

Kort nieuws - 13 september 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Heiko Maas (SPD) van Justitie wil homo's die in het naoorlogse Duitsland volgens paragraaf 175 van het wetboek van strafrecht zijn veroordeeld, snel rehabiliteren. In oktober wil hij een wetsvoorstel klaar hebben dat de veroordelingen nietig verklaart en de mannen rehabiliteert. Na de Tweede Wereldoorlog zijn in de BRD zo'n 50.000 mannen veroordeeld voor homoseksualiteit. Homoseksuele handelingen tussen mannen waren tussen 1871 en 1969 in het algemeen strafbaar - veel homo's belandden in de gevangenis. De verscherping van paragraaf 175 door de nazi's in 1935 bleef in de BRD van kracht. Ook in de DDR bleef de paragraaf geldig, maar daar werden homo's minder intensief vervolgd. Pas in 1994 werd de paragraaf definitief geschrapt. Veel mannen lijden nog steeds onder de gevolgen van het beleid. In 2000 nam de Bondsdag een besluit aan waarin excuses werden aangeboden aan mannen die tot 1969 strafrechtelijk waren vervolgd. In 2002 werden de oordelen tegen homo's in de nazitijd nietig verklaard. Nu wil Maas ook voor rehabilitatie zorgen van de mannen die na 1945 zijn veroordeeld. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger