Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering eens over rehabilitatie veroordeelde homo's

Kort nieuws - 22 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is het eens geworden over de rehabilitatie van homo's die in het naoorlogse Duitsland zijn veroordeeld volgens de omstreden paragraaf 175. De regering heeft het wetsvoorstel van minister Maas van Justitie daarover goedgekeurd.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn in de Bondsrepubliek zo'n 50.000 mannen veroordeeld voor homoseksualiteit. Seksuele handelingen tussen mannen waren tussen 1871 en 1969 in het algemeen strafbaar - veel homo's belandden in de gevangenis. De verscherping van paragraaf 175 van het wetboek van strafrecht door de nazi's in 1935 bleef in de BRD van kracht. Ook in de DDR bleef de paragraaf geldig, maar daar werden homo's minder intensief vervolgd. Pas in 1994 werd paragraaf 175 definitief geschrapt.

Veel mannen lijden nog steeds onder de gevolgen van het beleid. In 2000 nam de Bondsdag een besluit aan waarin excuses werden aangeboden aan mannen die tot 1969 strafrechtelijk waren vervolgd. In 2002 werden de oordelen tegen homo's in de nazitijd nietig verklaard. Het wetsvoorstel van Maas moet nu ook voor rehabilitatie zorgen van de mannen die na 1945 zijn veroordeeld. De oordelen worden allemaal opgeheven en de slachtoffers krijgen een schadevergoeding. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger