Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland betaalt schadevergoeding aan veroordeelde homo's

Kort nieuws - 14 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland betaalt schadevergoedingen aan homoseksuelen die tussen 1945 en 1994 zijn veroordeeld voor seksuele handelingen. In Duitsland was dat lang strafbaar.

De Duitse overheid heeft 249 homoseksuele mannen en vrouwen in totaal een schadevergoeding van 860.00 euro betaald. Een aantal zaken is nog in behandeling. Tot juli 2022 kunnen nog nieuwe aanvragen worden ingediend.

In Duitsland waren seksuele handelingen tussen homo's, ook als ze er zelf mee instemden, lang strafbaar. Dat was zowel in de DDR als in de BRD het geval, maar in Oost-Duitsland werden homo's minder intensief vervolgd dan in West-Duitsland. Volgens het Bundesamt für Justiz zijn tussen 1945 en 1994 in totaal 69.000 oordelen uitgesproken over seksuele handelingen tussen homo's, het merendeel in de Bondsrepubliek. Dat gebeurde op basis van paragraaf 175 van het wetboek van strafrecht. De paragraaf werd in 1871 ingevoed en onder de nazi's verscherpt. In 1969 was seks voor homo's boven de 21 jaar niet langer strafbaar, maar de paragraaf werd pas in 1994 definitief geschrapt. 

Duitsland nam in 2017 een speciale rehabilitatiewet aan voor homo's die na 1945 zijn veroordeeld op basis van paragraaf 175. Ook homo's die niet zijn veroordeeld maar bijvoorbeeld door een strafrechtelijk onderzoek wel hun baan kwijtraakten, komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger