Geen toenadering CDU en vakbonden
Nieuws

Achtergrond - 7 september 2005

(7 september 2005) De CDU en de vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar inzake CAO-beleid en medezeggenschapsrecht van werknemers. Dat bleek gisteren tijdens overleg van CDU-kanselierskandidaat Angela Merkel met de hoogste vertegenwoordigers van de overkoepelende vakbondsorganisatie DGB. De vakbonden zien het CDU-verkiezingsprogramma als een frontale aanval op de rechten van werknemers.

Als de CDU de verkiezingen wint, wil Merkel de ontslagbescherming versoepelen en het medezeggenschapsrecht van werknemers in bedrijven beperken. Op die manier moet meer flexibiliteit in bedrijven worden gecreëerd. Bovendien wil de CDU dat bedrijven afspraken mogen maken die afwijken van CAO-besluiten als een tweederde meerderheid binnen het bedrijf het met die afspraken eens is.

De vakbonden zijn hier fel tegen. Zij vrezen chantage bij loononderhandelingen als buiten de CAO's om afspraken mogen worden gemaakt. Volgens DGB-voorzitter Michael Sommer zijn de vakbonden wel bereid tot compromissen, maar heeft hij Merkel ook duidelijk gemaakt "waar de pijngrens ligt". Als het nodig is kan de vakbond haar eisen kracht bij zetten, zo waarschuwde hij.

Volgens Merkel is de "realitiet van de CAO's" intussen "gedifferentieerder" dan enkele jaren geleden. De vakbonden hebben laten zien dat ze op eisen die de globalisering met zich mee brengt kunnen reageren, aldus Merkel, maar niettemin is in het bedrijfsleven meer flexibiliteit vereist.

Ondertussen uitte FDP-vice-voorzitter Rainer Brüderle in dagblad Die Welt zware kritiek op de vakbonden: "De tijd van de vakbondsapparatsjiks met betonnen koppen is voorbij", zei hij. Mensen als Sommer en andere vakbondsvoorzitters zouden volgens hem vooral blokkerend werken. Merkel distantieerde zich van de uitspraken van Brüderle met het argument dat "de FDP een 7-tot-8-procent-partij" is. De CDU en CSU zijn volkspartijen, aldus Merkel, die de belangen van veel meer mensen vertegenwoordigen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger