SPD wil terug in de schijnwerpers
Nieuws

Achtergrond - 31 augustus 2005

(31 augustus 2005) Twee en een halve week voor de Duitse Bondsdagverkiezingen staat de CDU/CSU soeverein bovenaan in de peilingen. De partij van bondskanselier Schröder, de SPD, heeft een achterstand van meer dan tien procentpunten. Bovendien domineren de christen-democraten ten koste van de regeringspartijen al wekenlang het Duitse nieuws. Daar moet het SPD-partijcongres van vandaag verandering in brengen.

De sociaal-democraten trachten hun campagne vandaag in Berlijn van een nieuwe Schwung te voorzien. Daartoe zal de partij haar verkiezingsinzet, om weer de grootste partij te worden en Schröder als bondskanselier te herbenoemen, bekrachtigen.

Schröder krijgt binnen zijn eigen partij het verwijt, dat hij tot dusver in de verkiezingscampagne te veel nadruk legt op de balans van zeven jaar rood-groen en zich laat toejuichen als kanselier van de hervormingen en van de vrede. Daarmee zou Schröder de schijn wekken dat hij meer bezig is met een afscheidscampagne, dan met een serieuze poging de kiezers uit te leggen waarom de SPD in de regering moet blijven.

De SPD lijkt daarnaast in de campagne voornamelijk bezig zich af te zetten tegen de CDU/CSU. De christen-democraten domineren het nieuws in Duitsland al weken, onder andere dankzij de belastingshervormingsplannen van financieel expert Paul Kirchhof. Op hem zijn dan ook de meeste pijlen van de SPD gericht. De woordvoerder van die fractie in de Bondsdag, Michael Müller, noemde Kirchhof een “aartsconservatief” en vergeleek hem met de Amerikaanse vice-president Dick Cheney. Natuurlijk bestaan er verschillen tussen beide, aldus Müller tegen Spiegel Online, “maar de kruistochtmentaliteit is dezelfde”.

Door op deze wijze de verschillen te benadrukken, tracht de SPD de grote groep zwevende kiezers voor zich te winnen. Het zou voor de sociaal-democraten de enige mogelijkheid kunnen zijn om de grote achterstand in de peilingen op de CDU/CSU in te halen. Deze strategie ligt ook ten grondslag aan het partijcongres van vandaag. Daarin zal de SPD zich expliciet profileren als partij van de sociale gerechtigheid. De CDU/CSU en FDP wordt verweten te willen breken met de sociale markteconomie en een “ellebogensamenleving” voor te staan.

Het percentage kiezers dat nog twijfelt over zijn of haar keuze ligt volgens de verschillende opiniepeilers tussen 30 en 50 procent.

Directeur van opiniebureau Forsa, Manfred Güllner, begrijpt die houding van de SPD tot op zekere hoogte, zoals hij bekent tegenover Spiegel Online. “Er bestaat voor de SPD nog een zekere kiezersreserve. Niettemin zou die de partij maar tot maximaal 33 tot 34 procent kunnen brengen.” De sociaal-democraten staan momenteel rond 30 procent in de peilingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger