Nederland-Duitsland blijft beladen duel
Nieuws

Achtergrond - 17 augustus 2005

(17 augustus 2005) De 37ste editie van de Nederlands-Duitse voetbalkraker is op papier een vriendschappelijk duel, maar zal door weinigen als zodanig worden ervaren. De tijd van de echte ‘haatduels’ is volgens de Duitse media voorbij; toch erkennen zowel Van Basten als Klinsmann de historische lading van deze wedstrijd.

Het Duitse elftal, dat in 2006 het Wereldkampioenschap Voetbal organiseert, zal vanavond met een ervaren elftal in de Kuip aantreden. Bondscoach Jürgen Klinsmann heeft voor de ontmoeting met Nederland de drie routiniers Hamann, Klose en Wörns, opnieuw opgeroepen: “vooral Hamann is een type speler die het spel enorm kan beïnvloeden”.

De twee bondscoaches hielden de afgelopen dagen persconferenties vol beleefdheden en wederzijdse loftuitingen. De tijden dat Rijkaard in het haar van Völler spuugde en Koeman zijn achterwerk met het shirt van Thon afveegde, lijken voorbij. Klinsmann heeft veel respect voor het Nederlandse elftal dat een geduchte tegenstander is "en veel uitsluitsel kan geven”. Het Duitse elftal speelt als organiserend land in de voorbereiding voor het WK alleen vriendschappelijke wedstrijden. De aanloop naar het WK is volgens de Duitse bondscoach “niet optimaal” en de wedstrijd tegen het land, dat derde op de FIFA wereldranglijst staat, “komt erg vroeg” in de voorbereiding. Duitsland neemt op dit moment de elfde plaats in op de wereldranglijst.

Bondscoach Marco van Basten probeerde tijdens de persconferentie de gemoederen te temperen: “Ik houd mij niet bezig met emoties. Voor mij zijn alle wedstrijden en tegenstanders gelijk”. Oranje zal aantreden met een relatief jong en onervaren elftal, met als debutant AZ-verdediger Tim de Cler, in de basis.

De Duitse media tonen veel aandacht voor het drietal Bouhlarouz, Makaay en Van der Vaart, die tot de topspelers van de Bundesliga gerekend worden. Vooral de afwezigheid van Makaay in de Nederlandse basiself is voor de Duitsers onbegrijpelijk. Makaay scoorde dit seizoen voor zijn club Bayern München vijf doelpunten in twee wedstrijden en is volgens Klinsmann veel verder in zijn ontwikkeling dan de Duitse spitsen Klose en Kuranyi.

Voor Khalid Bouhlarouz is het duel tegen Duitsland "het mooiste, het is als kaas tegen braadworst – super”. Duitsland wist tot nu toe dertien maal Oranje te verslaan, tegen tien Nederlandse overwinningen.

Spiegel Online
“Wie Käse gegen Bratwurst”

FAZ.NET
Klinsmann mit dem Völler-Team

Kicker.de
Interview Jürgen Klinsmann: “Wir sind Herr im Haus”

Sportbild.de
Die Hass-Duelle sind Vergangenheit
Klinsmann setzt auf Erfahrung
Roy Makaay muss wieder auf die Bank

Die Welt
Orientierungshilfe in Rotterdam 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger