WASG en PDS worden Demokratische Linke.PDS
Nieuws

Achtergrond - 16 juni 2005

(16 juni 2005) De linkse partijen WASG en PDS zijn het gisteren eens geworden over een nieuwe naam waaronder ze gemeenschappelijk aan de vervroegde verkiezingen van dit najaar gaan meedoen. De nieuwe partij krijgt de naam Demokratische Linke.PDS. Dit is het compromis na een dagenlange strijd.

De Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit (WASG), opgericht door in hun eigen partij teleurgestelde SPD-ers en vakbondsleden, en de PDS, de partij die uit de Oost-Duitse communistische partij de SED is voortgekomen, zullen hun krachten bundelen bij de komende verkiezingen, die naar alle verwachtingen op 18 september zullen plaatsvinden. De nieuwe naam van de partij luidt Demokratische Linke.PDS. Het heeft een dagenlang durende strijd gekost voor dit compromis bereikt werd. De PDS wilde haar naam niet opgeven, maar de WASG was bang dat die naam in West-Duitsland teveel negatieve reacties zou opleveren of alleen maar met Oost-Duitsland zou worden geassocieerd. Overigens moet de PDS de nieuwe naam op het partijcongres op 17 juli nog met een tweederde meerderheid goedkeuren.

Beide partijen besloten ook dat de ze op deelstaatniveau een alternatieve naam mogen voeren, zodat bijvoorbeeld in de West-Duitse deelstaten de toevoeging .PDS kan worden weggelaten. Oskar Lafontaine, voormalig voorzitter van de SPD en mogelijke lijstaanvoerder van de nieuwe linkse partij, toonde zich verheugd over dit besluit: "Het houdt rekening met de gevoeligheden in het Oosten en in het Westen."

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

ZDF Heute
"Demokratische Linke.PDS"

Die Welt
Der neue Parteiname ist nicht verbindlich

FAZ.NET
Dem Linksbündnis droht neuer Streit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger