Tegenslagen voor Demokratische Linke.PDS
Nieuws

Achtergrond - 7 juli 2005

(7 juli 2005) Het nieuwe linkse verbond van WASG en PDS, de Demokratische Linke.PDS, heeft zijn eerste tegenslagen te verwerken gekregen. Na een stormachtige stijging in de peilingen, moet de partij deze week voor het eerst een verlies van stemmen incasseren, nota bene aan extreem-rechts. Grünen-lijsttrekker Joschka Fischer sloot intussen een eventuele regeringscoalitie met de linkse partij uit. Ten slotte zegde tv-acteur Peter Sodann zijn aangekondigde kandidatuur voor de partij onverwacht op.

Volgens een peiling die het enquêtebureau Forsa uitvoerde voor de Financial Times Deutschland, heeft de Demokratische Linke.PDS de laatste dagen 500 duizend stemmen verloren, voornamelijk aan de extreem-rechtse partijen NPD en Republikaner. Daarmee verliest de partij bijna één procent aan stemmen.

De Demokratische Linke.PDS steeg de afgelopen weken flink in de peilingen, vooral nadat de vroegere SPD-voorzitter Oskar Lafontaine zich als lijsttrekker voor het verbond beschikbaar stelde. Gisteren luidde het bericht nog dat de PDS in het Oosten van Duitsland kon rekenen op bijna éénderde van alle stemmen, even veel als CDU/CSU.

In Duitsland als geheel mocht de partij zich met meer dan 8 procent van de stemmen de op twee na grootste partij van Duitsland noemen. Die positie behoudt de partij ook na het recente verlies.

Na kanselier Schröder (SPD) heeft ook minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) een eventuele regeringscoalitie met de nieuwe linkse partij bij voorbaat uitgesloten. In een interview in de Berlijnse krant Tagesspiegel verklaarde Fischer dat het Lafontaine er “in politieke strategie en taal” er slechts om zou gaan “een vijandige stemming ten opzichte van buitenlanders te mobiliseren”. Lafontaine zou daarmee in de traditie staan “van Pim Fortuyn, Jürgen Mölleman en Jörg Haider”, aldus Fischer.

Een volgende tegenslag kreeg de Demokratische Linke.PDS te verwerken, nu acteur Peter Sodann, bekend als commissaris Bruno Ehrlicher in de ‘Tatort’-serie, zijn aangekondigde kandidatuur voor de linkse partij na drie dagen onverwacht heeft ingetrokken. Afgelopen maandag had hij nog verklaard voor de partij aan te willen treden als lijstduwer. Daarop had zijn werkgever, de tv-zender MDR, hem te kennen gegeven in dat geval zijn geplande Tatort-afleveringen van dit najaar te zullen schrappen.

Sodann gaf als verklaring voor het opgeven van zijn politieke aspiraties, dat hij zijn carrière als acteur niet wilde onderbreken voor een Bondsdaglidmaatschap. Hij lichtte toe “liever een politiek bewuste acteur te blijven dan een acterende politicus” te worden.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Financial Times Deutschland
Linksbündnis verliert Wähler an rechte Parteien

Spiegel Online
Lafontaine verliert an Neonazis

Die Welt
Sodann will nun doch nicht PDS-Abgeordneter werden

Süddeutsche Zeitung
Sodann will Ehrlicher bleiben

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger