Luxe hotel op de Obersalzberg geopend
Nieuws

Achtergrond - 1 maart 2005

(1 maart 2005) Vanaf vandaag kunnen mensen met een meer dan modaal inkomen genieten van de mooie natuur in het Beierse Berchtesgaden in een luxe hotel op de Obersalzberg. De bouw van het hotel is omstreden, omdat Hitler jarenlang op de Obersalzberg resideerde en er zijn tweede regeringszetel van had gemaakt. Hier ontwikkelde hij een deel van zijn oorlogs- en vernietigingsplannen.

Het nieuwe InterContinental Resort Berchtesgaden telt 138 luxe kamers, drie chique restaurants, een wellness-center, een golfterrein, het grootste whiskey-assortiment van heel Duitsland en heeft een adembenemend uitzicht. Er is veel glas en natuursteen gebruikt bij de bouw van het hotel, dat zo onopvallend mogelijk moest zijn en vooral geen "Eva Braun Edelweiss-Schick" mocht uitstralen. Ook is er bewust gekozen voor een hotelketen met een internationaal gerenommeerde naam.

Sinds de Amerikanen in 1995 definitief van de Obersalzberg waren vertrokken en het gebied weer in handen van de regering van Beieren kwam, is er een tweeledig concept voor bedacht. In oktober 1999 werd een documentatiecentrum over de geschiedenis van het nationaal-socialisme geopend, dat intussen door ruim zestigduizend mensen is bezocht. En vandaag wordt dan het hotel geopend, dat een internationaal publiek naar Berchtesgaden moet lokken.

De Beierse minister van Financiën Falthauser (CSU) probeerde al voor de opening een deel van de kritiek op het hotel weg te nemen. "Er is sprake van een behoedzame omgang met de locatie", aldus de minister. De geschiedenis wordt niet weggestopt: hotelgasten kunnen naar het documentatiecentrum, ze kunnen de kilometerlange bunker van Hitler bezichtigen en op hun hotelkamer vinden ze een mapje met informatie over de Obersalzberg tijdens de nazi-periode. Bovendien is al het hotelpersoneel, van stagiair tot directeur, speciaal over de geschiedenis van de Obersalzberg geïnformeerd om voorbereid te zijn op vragen en kritiek.

"Nazi-locaties kun je het beste ontmythificeren door er het normale leven te laten terugkeren", vindt het hoofd van het Institut für Zeitgeschichte, Volker Dahm, maar daar is niet iedereen het mee eens. Veel mensen vinden het smakeloos een hotel op de Obersalzberg te bouwen. Vooraanstaande dagbladen als de Süddeutsche Zeitung uiten scherpe kritiek. Beieren wil alleen maar geld verdienen aan het gebied, vindt de krant, en gebruikt het documentatiecentrum als excuus. De berg waarop het hotel gebouwd is, is weliswaar niet meer dezelfde als die waar Hitler resideerde (want de resten die daarvan over waren na de oorlog zijn door de Amerikanen opgeblazen) maar "het landschap is nog steeds hetzelfde landschap, dat voor Hitler zoveel meer was dan een inspirerende omgeving. (...) Op de Obersalzberg is het gebied zelf besmet", aldus de Süddeutsche Zeitung.

Der Spiegel
Wellness-Urlaub auf dem Obersalzberg

Süddeutsche Zeitung
Golf im Schafspelz
Berge versetzen

Focus
Nazis unerwünscht
Hitlers Hausberg - eine Chronik

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger