Hotel Adlon in Berlijn honderd jaar
Nieuws
Achtergrond - 1 maart 2007
(28 februari 2007) Hotel Adlon in Berlijn bestaat honderd jaar. Het beroemde hotel op de meest centrale plek van de Duitse hoofdstad – naast de Brandenburger Tor op Unter den Linden – heeft in de loop der jaren een bijna mythische status verworven.
Meubelmaker Lorenz Adlon uit Mainz bouwde het Adlon in 1907 en maakte er een voor die tijd ongekend luxueus hotel van met elektriciteit en warm stromend water. Deze voorzieningen maakten het direct razend populair bij iedereen die iets voorstelde. Keizer Wilhelm II opende het hotel op 27 oktober van dat jaar en verbleef er regelmatig zelf. Adellijke Berlijnse families verkochten hun winterverblijven om in het Adlon te kunnen overnachten. Daarnaast logeerden Albert Einstein, Thomas Mann, Enrico Caruso, Henry Ford, Friedrich Ebert, Charlie Chaplin en talloze andere nationale en internationale beroemdheden er.
In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, op 3 mei 1945, brandde het hotel af. Alleen een zijvleugel bleef staan. In DDR-tijden werd deze vleugel in eerste instantie weer gebruikt als hotel – de piccolo’s droegen de originele Adlon-kostuums. Later woonden leerlingen en studenten die een opleiding in Berlijn volgden in de resten van het gebouw. In 1984 besloot de Oost-Duitse overheid ook die op te blazen. Het document waarin DDR-leider Erich Honecker toestemming voor de explosie verleent, is te zien in een tentoonstelling in het hotel, die morgen wordt geopend.
Na de vereniging werd het Adlon weer opgebouwd, exact naar het model van het origineel. In augustus 1997 opende de toenmalig Bondspresident Roman Herzog het nieuwe gebouw. Sindsdien geldt het weer als hotspot in Berlijn en trekt het opnieuw vele nationale en internationale sterren. Condoleezza Rice logeerde er, evenals de Engelse koningin Elizabeth. Michael Jackson veroorzaakte er in 2002 een schandaal toen hij, zwaaiend naar zijn fans, zijn vier maanden oude zoontje over de reling van het hotelbalkon op de derde verdieping liet bungelen.
Eén nachtje in een van de drie presidentiële suites kost 9500 euro. Maar dan heeft de bezoeker ook wel dag en nacht een butler tot zijn beschikking. Het komende jaar kunnen ook minder prominente gasten een bezoek aan het Adlon brengen. De lobby is weliswaar dagelijks open voor iedereen die genoeg geld heeft voor een luxe kop koffie en een dure sigaar, maar elke eerste zondag van de maand mag iedereen nu ook de tentoonstelling over de geschiedenis van het Adlon bezoeken. Daar zijn, naast de brief van Honecker, oude voorwerpen als tafelzilver en menukaarten te zien. En natuurlijk de gastenboeken waar al die beroemdheden hun naam in hebben geschreven.
Vanzelfsprekend is er een jubileumbundel, ‘100 Jahre Adlon’. Verder volgen dit jaar feestmenu’s, filmvoorstellingen - waarbij ook de film van de achterkleinzoon van de oprichter, regisseur Percy Adlon, over het hotel wordt getoond – en in augustus een open dag waarop alle inwoners van Berlijn het hotel van binnen mogen bekijken. Op de echte verjaardag in oktober is er een gala voor duizend genodigden.
Op 1 juli viert de jarige job echter een echt exclusief feestje: alle Berlijners die dit jaar de respectabele leeftijd van honderd jaar bereiken, worden getrakteerd op koffie met taart. Er zijn al 32 aanmeldingen binnen.
ZDF Heute.de
Komfortabler als das Schloss des Kaisers
Tagesspiegel Online
Wie Lorenz Adlon Berlin den Luxus brachte
Reacties
IS DE TENTOONSTELLING ER NOG
Voor zover wij kunnen nagaan niet.
Mvg, de redactie