Schröder nodigt oppositie uit voor gesprek
Nieuws

Achtergrond - 8 maart 2005

(8 maart 2005) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil oppositieleiders Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) uitnodigen om te praten over de grote werkloosheidsproblemen in Duitsland. Hiermee reageert hij op de brief van Merkel en Stoiber van vorige week, waarin zij de regering hulp bij het oplossen van de problemen aanboden. Een datum is echter nog niet vastgelegd en over de precieze gespreksonderwerpen zijn de partijen het niet eens.

Schröder zal beide oppositieleiders naar verwachting deze week voor een topontmoeting uitnodigen. Wanneer die dan zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. Stoiber is deze week op rondreis in Amerika, waar hij onder andere gouverneur Arnold Schwarzenegger zal ontmoeten. Eerder reageerden SPD-bewindslieden negatief op het aanbod van Merkel en Stoiber. Schröder was op het moment dat zij hun aanbod via de Bild-Zeitung bekend maakten, op rondreis door het Midden-Oosten.

Schröder wil naar verluidt echter niet ingaan op de voorwaarden die Stoiber en Merkel stellen. Zij willen praten over een versoepeling van de CAO-regels en een daling van de bijdrage voor de werkloosheidsverzekering. Hun hervormimgsplan Pact voor Duitsland, dat donderdag in de Bondsdag zal worden besproken, wordt door de regering strikt afgekeurd. Schröder heeft in zijn antwoordbrief vorige week aangegeven dat hij over andere onderwerpen wil praten, zoals het verbeteren van Hartz IV. Verwacht wordt dat hij in zijn uitnodiging voor het gesprek met Merkel en Stoiber precies zal aangeven waar hij over wil praten.

Merkel liet afgelopen weekend nogmaals weten bereid te zijn tot "constructieve samenwerking". De verwachtingen zijn in Duitsland hooggespannen. Tot nog toe was nauwelijks een gemeenschappelijk beleid bij regering en oppostie herkenbaar als het om de bestrijding van de werkloosheid ging. De voorzitter van de Duitse vakbondsorganisatie DGB, Michael Sommer, heeft intussen laten weten bereid te zijn te praten over een hervorming van de ondernemersbelasting. Ook dat zal naar verwachting één van de onderwerpen van gesprek zijn tijdens de topontmoeting. 

Der Spiegel
Kanzler will Gespräche ohne Bedingungen
Schröder plant Krisengipfel mit Merkel und Stoiber

Berliner Zeitung
Kanzler will Gespräche ohne Bedingungen
DGB offen für Steuerreform

Die Welt
Schröder läßt Merkel und Stoiber zappeln

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger