Uitslag Duitslandweb-prijsvraag
Nieuws

Achtergrond - 24 februari 2005

(24 februari 2004) Wat is volgens jou het meest opvallende nieuws uit Duitsland van de afgelopen drie jaar? Dat vroegen wij de bezoekers van het Duitslandweb naar aanleiding van ons driejarig bestaan. Uit de 48 inzendingen maakten wij op dat Duitslandwebbezoekers qua schandaalminnendheid een doorsnee van de Nederlandse bevolking vormen: het voetbalschandaal en de kannibaal van Duitsland voerden de boventoon bij de antwoorden.

De reacties en motivaties van de prijsvraagdeelnemers waren zeer uiteenlopend. Dat maakte het er voor de redactie niet eenvoudiger op een winnaar aan te wijzen. Een aantal deelnemers meende Münster de hemel in te moeten prijzen om de reis naar de meest leefbare stad ter wereld te kunnen winnen, anderen zongen een lofzang op Berlijn. Sowieso inspireerde de prijsvraag een aantal inzenders tot het mailen van hun memorabele persoonlijke belevenissen in Duitsland. Als je als Fries met de camper in het Duitse Ost-Friesland op pad bent, zoals Klaas en Rika van der Wal, en je kunt met die Duitsers daar "gewoon onze eigen Friese taal" spreken, dan is dat natuurlijk "geweldig". Glimlachend lazen we de verschillende reisverslagen.

Minder blij waren we met het feit dat, ondanks de succesvolle poging van de webredactie de kleine krokodil wegens een gemeenschappelijke diepgevoelde afkeer volkomen te negeren, Schnappi zich er toch twee keer tussen wist te wurmen. Maar 'Schnappi das kleine Krokodil' moest het afleggen tegen het voetbalschandaal rond scheidsrechter Hoyzer (zeven keer genoemd) en de kannibaal van Duitsland die via internet iemand vond om op te eten (zes keer genoemd). Naar aanleiding van dit schandaal bleek kannibalisme in Duitsland niet strafbaar te zijn. De man kon alleen voor moord worden veroordeeld.

Er zaten ook verrassende inzendigen bij met nieuws waarvan de webredactie stond te kijken. Geen gratis hoeren voor Duitse werklozen (hetgeen het Dagblad van het Noorden ooit heeft gemeld), Duitse schoolkinderen die moeten betalen om op nieuwe wc's te mogen plassen (de oude blijven gratis), het feit dat Duitsland de grootste kaasmaker van Europa schijnt te zijn en het nieuws dat levensmiddelenconcern Lidl zijn ongestelde vrouwelijke werknemers verplicht een hoofdband te dragen zodat de filiaalleiders kunnen zien welke vrouwen zich niet aan de strikte regels voor toiletbezoek hoeven te houden (de maatregel is intussen ingetrokken). De redactie moet Bjorn Ligtvoet echter corrigeren. Zijn meest opvallende nieuws van de afgelopen drie jaar was dat de twee enige Duitse leden van een Koninklijk Huis zijn overleden. Dat geldt alleen voor het Nederlandse Koninklijk Huis, want de Zweedse koningin Sylvia (meisjesnaam Sommerlath) stamt ook uit Duitsland en is bij het schrijven van dit nieuwsbericht nog springlevend.

Het 'echte' nieuws dat werd genoemd was de deelname van de Duitsers aan "onze" herdenking van 4 en 5 mei (werd positief beoordeeld); het bezoek van president Köhler aan Israël; de invoering van statiegeld op blikjes ("een erg goed initiatief van de Duitsers"); de overstromingen in Duitsland enige jaren geleden (en dat voor "zo'n perfect land dat normaal alles onder controle kan houden"); de ontsnapping van Hannes de Zeehond uit de dierentuin in Nordhorn ("hier waren twee landen aan het touwtrekken om een zeehond. Niet verwonderlijk dus dat er zelfs een standbeeld van Hannes komt"); de tolheffing voor vrachtwagens op Duitse autosnelwegen ("ik kan het niet begrijpen en zie het niet anders dan als geldklopperij"); het niet sturen van Duitse militairen naar Irak ("hulde voor dit vredelievende volk") en natuurlijk Hartz IV.

Een eervolle vermelding gaat uit naar David Röling uit Amsterdam, voor de mooist geformuleerde motivatie. Hij ziet in de terugkeer van de Montagsdemonstrationen, "die van stal worden gehaald" voor de voorgestelde hervormingen in het sociale stelsel, een aanwijzing voor het feit dat "welvaart en sociale voorzieningen die de Bondsrepubliek zijn bevolking een halve eeuw heeft kunnen waarborgen, niet meer als verworvenheid maar als grondrecht worden gezien. Dat ook de bewoners van de nieuwe Bundesländer dat zo zien is het bewijs van het enorme succes van het naoorlogse Duitsland en op een verknipte manier ook een bewijs van het succes van de hereniging."

Maar de winnaar van de prijsvraag is Michiel van der Valk uit Boskoop. Hij was de enige inzender die ons een echt werkstuk stuurde met foto's en kadertjes op een mooie achtergrond. De redactie is gevoelig voor knip- en plakwerk, zeker als het met liefde gedaan is op de computer, want dat doen we zelf ook de hele dag. Bovendien was het nieuwsfeit dat Van der Valk bracht origineel (we hadden het zelf niet eens op onze site!): De Mercedes van Jürgen Schrempp, hoogste baas van het DymlerChrysler-concern, is begin november 2004 op spectaculaire wijze gestolen. Het 3,5 ton wegende en 800.000 euro kostende model S 600 stond een kwartiertje onbewaakt geparkeerd in Stuttgart terwijl Schrempp zaken deed, en is vermoedelijk met een takelwagen van zijn plek getakeld. De politie vermoedt dat de Russische maffia erachter zit. "Het is goed spijtig voor de heer Schrempp, maar voor ons erg grappig. Hij zal inmiddels wel over een nieuwe auto beschikken toch", luidde Van der Valks commentaar. De redactie maakt zich daar ook geen zorgen over.

Van der Valk reageerde vanmiddag verheugd op het nieuws dat hij gewonnen heeft. De 23-jarige medewerker van een reclamebureau is vaak op vakantie in Duitsland geweest, maar nog nooit in Münster. En wie hij meeneemt? "Mijn moeder. Die gun ik dat wel."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger