Duitse media over prins Bernhard
Nieuws

Achtergrond - 2 december 2004

(2 december 2004) De dood van prins Bernhard krijgt in de Duitse media veel aandacht. Enkele minuten na de officiële bekendmaking in Nederland werd het nieuws op de Duitse televisie gebracht. De meeste landelijke Duitse kranten konden het nieuws niet meer in de papieren krant meenemen, maar zijn vanmorgen op hun internetsites druk bezig geweest hun portretten van de prins bij te werken.

“Bernhard was de kleurrijkste persoonlijkheid van het Koninklijk Huis. Een oorlogsheld en een natuurbeschermer, een vriend van snelle auto’s, vliegtuigen en mooie vrouwen”, zo vat de ZDF tv-zender het leven van de prins samen. De Duitse media leggen vrijwel allemaal de nadruk op de populariteit van de prins bij de Nederlandse bevolking. Der Spiegel schrijft dat prins Bernhard vooral voor de oudere Nederlanders legendarisch was vanwege zijn rol als “organisator van het militaire verzet tegen de Duitse bezetting”. Tijdens de oorlog stond hij de toenmalige koningin Wilhelmina in Londen terzijde, en vanaf 1944 was hij de opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. De prins stond bekend om zijn voorliefde voor het militaire en toonde zich daarin graag actief. De ZDF haalt een uitspraak aan, die Churchill zou hebben gedaan aan het eind van de oorlog: “Ik ken één persoon die van deze oorlog heeft genoten, en dat is Bernhard”.

Maar de Duitse media besteden ook allemaal ruim aandacht aan de omstreden periodes uit zijn verleden, zoals de Lockheed-affaire van 1976 en zijn “vermeende” lidmaatschap van de NSDAP en de SS in de jaren dertig. Ook de problemen die het huwelijk van Bernhard en Juliana kende, komen aan bod. “Zijn affaires stelden het huwelijk zwaar op de proef”, aldus de Süddeustche Zeitung. Verder was de prins koppig en hield hij zich niet altijd aan de zwijgplicht die leden van het Koninklijk Huis hebben, aldus de ZDF: “Zo stelde hij een keer voor het parlement voor twee jaar op vakantie te sturen, zodat de regering ongestoord kon regeren.”

Prins Bernhard zur Lippe Bisterfeld werd in 1911 in het Duitse Jena geboren. In 1937 kreeg hij door zijn huwelijk met Prinses Juliana de Nederlandse nationaliteit en de titel Prins der Nederlanden. “Maar”, zo vat de ZDF het samen, “zijn Duitse accent heeft hij nooit verloren.”

Süddeutsche Zeitung
Prinz Bernhard im Alter von 93 Jahren gestorben

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Königin Beatrix' Vater ist tot

Die Welt
Prinz Bernhard verzichtete auf lebensverlängernde Maßnahmen

Der Spiegel
Prinz Bernhard ist tot

ZDF Heute
Der Prinz mit der weißen Nelke

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger