Duitslandweb logo Duitslandweb

Anne Will: hogepriesteres van het politieke woord
<<< Zap >>>

Columns - 17 december 2007 - Auteur: Antoine Verbij

(17 december 2007) In Duitsland is nieuws op televisie een bloedserieuze aangelegenheid. Actualiteiten worden gebracht en besproken alsof het heilige boodschappen betreft.  Antoine Verbij belicht Duitse nieuwsprogramma's en hun makers. Vandaag: Anne Will, de nieuwe hogepriesteres van het politieke woord.

Overal waar politici en topmanagers opdraven om met andere prominenten een glas te heffen, een gala op te luisteren of een opening te verrichten treft men ook de duur gejurkte Christiansen aan. De roddelbladen hebben hun handen vol aan haar. Bij Anne Will staan ze met lege handen en als het aan haar ligt blijft dat ook zo.

Een maand geleden maakte ze echter een uitzondering voor een charitatieve bijeenkomst in het Joods Museum in haar woonplaats Berlijn. Ze verscheen er met haar vriendin Miriam Meckel, presentatrice bij de nieuwszender n-tv en hoogleraar communicatiewetenschap.

Op de vraag van een reporter van Bild am Sonntag vrklaarde Will: "Ja, wir sind ein Paar." De zin stond de volgende dag in chocoladeletters op de voorpagina.

Jens Bisky, cultuurredacteur van de Süddeutsche Zeitung en ooit bekennend homo in de DDR, schreef dat Will met die simpele zin het gevleugelde woord van de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit ("Ich bin schwul, und das ist auch gut so") overtrof. Vooral ook omdat Will het werkelijk bij die ene zin laat en de snuffelpers geen verdere toegang tot haar privéleven gunt.

Anne Will zet de toon

Anne Wills coming out heeft haar aanzien alleen maar versterkt. Haar programma heeft een status die in Nederland geen enkele uitzending heeft. Wat in Anne Wills gespreksronde gebeurt, zet de toon voor het publieke debat.

Dat is een verantwoordelijkheid die een andere houding vereist dan het ouwejongens-krentenbrood op de Hollandse tv. Dat vereist ernst, inlevingsvermogen en hogere gespreksvaardigheid. Christiansen had daar veel van. Anne Will nog meer.

Het programma Anne Will is elke zondag om 21.45 uur te zien op ARD. Gisteren was de laatste uitzending van haar eerste seizoen. De eerstvolgende aflevering is op zondag 6 januari. Op haar site zijn alle programma's terug te zien

Antoine Verbij is freelance journalist en Berlijns correspondent van het dagblad Trouw.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer

Geweld tegen journalisten neemt toe, vooral in Saksen

Geweld tegen journalisten neemt toe, vooral in Saksen

Journalisten worden bij rechtse demonstraties verbaal belaagd en steeds vaker ook fysiek aangevallen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger