Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits Woord van het Jaar 2021: 'Wellenbrecher'

Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het woord Wellenbrecher (golfbreker) is in Duitsland vrijdag gekozen tot Woord van het Jaar 2021. Het als aanduiding voor kustbescherming gangbare woord heeft een nieuwe betekenis gekregen als begrip waarmee de maatregelen tegen de vierde golf van de coronapandemie worden bedoeld.

De Gesellschaft für Deutsche Sprache vindt dat het woord getuigt van een licht optimisme en gaf het daarom de voorkeur boven Booster (derde coronavaccinatie) en Impfpflicht (vaccinatieplicht). Volgens de organisatie hadden coronagerelateerde begrippen de overhand dit jaar. Dat was overigens vorig jaar ook al zo. Toen werd Corona-Pandemie tot Woord van het Jaar gekozen. Lees meer bij Die Zeit

Oostenrijk

In Oostenrijk is het woord Schattenkanzler gekozen tot Woord van het Jaar. Zo werd politicus Sebastian Kurz genoemd, die aftrad als kanselier na een politieke affaire, maar aanbleef als partijleider en de werkelijke macht in handen leek te houden terwijl Kurz-vertrouweling Alexander Schallenberg kanselier werd. Vorige week maakte Kurz alsnog zijn vertrek uit de politiek bekend en stelde ook Schallenberg zijn functie ter beschikking. Lees meer in de Allgäuer Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Het is Dag van de Duitse taal. Een feestje voor scholen, maar zeker ook voor taalliefhebbers.


Lees meer

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

In Duitsland is veel te doen om genderneutraal taalgebruik. Wat zeggen de taalwetenschappers?


Lees meer

Blikverruimend

Blikverruimend

De vraag ‘waarom Duits?’ is bijna net zo moeilijk te beantwoorden als ‘waarom literatuur?’ Gastcolumn ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal.


Lees meer

Sprechstunde: Duitse taal

Sprechstunde: Duitse taal

Trixie Hölsgens en Synke Hotje van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut beantwoorden vragen over de Duitse taal.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger