Duitslandweb logo Duitslandweb

'Zeitenwende': Duits Woord van het Jaar 2022

Kort nieuws - 9 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het woord Zeitenwende (ommezwaai in de geschiedenis) is in Duitsland vrijdag uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2022. Het begrip kreeg internationale bekendheid toen bondskanselier Olaf Scholz het eind februari in zijn toespraak gebruikte naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Die Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS), de jury van de jaarlijkse Duitse taalprijs, benadrukt dat het woord Zeitenwende allesbehalve nieuw is, maar dat het begrip dit jaar voor veel Duitsers een nieuwe betekenis heeft gekregen. Dit komt door de context waarin Scholz en andere Duitse politici het woord veelvuldig gebruikten. Zeitenwende markeert naast de ommekeer in de Duitse defensie- en energiepolitiek óók een emotionele ommezwaai. De oorlog in Oekraïne veroorzaakte in 2022 bij veel mensen in Duitsland grote angst en zorgen, aldus de GfdS.

Op de derde plek eindigde dit jaar het woord Gaspreisbremse (gasprijsplafond tijdens de energiecrisis), op plaats vijf Klimakleber (klimaatactivist die zich uit protest vastplakt) en op plek acht 9-Euro-Ticket (goedkoop Duits ov-ticket dat in de zomermaanden gold). Lees meer bij Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?

Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?

Bondskanselier Olaf Scholz noemde de acties Letzte Generation 'völlig bekloppt'; compleet gestoord. Maar, vraagt Inge Jooris, wat is er nou echt völlig bekloppt?


Lees meer

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

'Welpenschutz' is wat nieuwe werknemers in hun eerste weken genieten. Minister Doreen Denstädt in Thüringen hoeft daar niet op te rekenen.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger