De Duitse Winkler Prins gaat gratis online
Nieuws

Achtergrond - 19 februari 2008

(19 februari 2008) De eerbiedwaardige Brockhaus-encyclopedie staat vanaf april compleet en gratis op het internet. Het dertigdelige naslagwerk, zeg maar de Duitse Winkler Prins, wordt niet meer gedrukt. De populariteit van Wikipedia maakte de stap onontkoombaar.

Afbeelding: uldo, www.flickr.com Mannheimer Verlag, de uitgever van Brockhaus, zet de hele encyclopedie met zijn 300 duizend lemma’s vanaf 15 april online. De uitgever kondigde daarnaast aan dat de huidige, 21ste druk van de encyclopedie – dertig banden, bijna 25 duizend pagina’s – de laatste papieren Brockhaus zal zijn.

Brockhaus bezat in Duitsland de status van instituut, het naslagwerk bestaat al tweehonderd jaar. Maar net als encyclopedieën in andere landen bleek het niet opgewassen tegen het gratis internetnaslagwerk Wikipedia. Voor de complete Brockhaus telt een klant al gauw 2600 euro neer. En dan heb je doorgaans niet de actuele stand van zaken.

Miljoenenverliezen voor Brockhaus

In Duitsland wordt de radicale stap van de encyclopedie gezien als een vlucht naar voren. Tegenvallende verkoopcijfers hebben de papieren Brockhaus voor 2007 opgezadeld met een miljoenenverlies. Reclame-inkomsten van de online-Brockhaus moeten dit goedmaken.

Brockhaus zet de aanval in op Wikipedia door prat te gaan op de betrouwbaarheid en degelijkheid van zijn lemma’s. Wikipedia komt tot stand dankzij de vrijwillige inbreng van ontelbare internetters wereldwijd.

Goed nieuws voor de Duitse encyclopedisten is dat Wikipedia enkele keren onder vuur kwam toen bleek dat belanghebbenden informatie manipuleerden. In Nederland bijvoorbeeld raakte Mabel Wisse Smit, de vrouw van prins Friso, in opspraak toen bleek dat zij had geknoeid met haar eigen Wikipediapagina.

Aan de andere kant is uit vergelijkend onderzoek gebleken dat Wikipedia doorgaans niet onderdoet voor ‘officiële’ encyclopedieën. Bovendien is het online-naslagwerk vrijwel altijd actueler.

Aanbevolen door de redactie:

Unser Wissen lebt nur in den Köpfen, nicht im Regal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger