Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerste versoepelingen en gratis sneltests in Duitsland

Kort nieuws - 8 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In veel Duitse deelstaten gaan vandaag de eerste voorzichtige versoepelingen in. Ook hebben inwoners van Duitsland vanaf vandaag recht op een gratis sneltest per week. Maar de tests kunnen nog niet overal worden afgenomen.

De gratis sneltests kunnen worden uitgevoerd in testcentra en apotheken, maar niet alle locaties zijn daarop voorbereid. Minister Spahn van Gezondheid en de deelstaten schuiven elkaar de schuld in de schoenen van de problemen bij de voorbereiding. Het uitvoeren van de sneltests is in Duitsland een deelstaataangelegenheid, maar de centrale overheid betaalt de gratis tests. Sinds afgelopen weekend zijn ook de zelftests in de handel, die mensen zelf thuis kunnen doen. De bedoeling is dat die in de loop van de week in steeds meer winkels te koop zijn.

Vanaf vandaag mogen boekhandels, tuincentra en bloemenwinkels in heel Duitsland weer open. Ook mogen iets meer mensen samenkomen: maximaal vijf mensen uit twee huishoudens (kinderen onder de 14 jaar tellen niet mee). In veel deelstaten mag de detailhandel open voor een beperkt aantal van tevoren vastgelegde afspraken met klanten. Dat geldt ook voor musea en galerieën. Veel deelstaten staan verder contactvrije sporten buiten weer toe. In principe zijn de huidige  versoepelingen toegestaan in regio's waar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen tussen de 50 en de 100 ligt. 

De versoepelingen zijn vorige week afgesproken in het corona-overleg tussen kanselier Merkel en de deelstaten. De lockdown werd verlengd tot en met 29 maart, stapsgewijs wordt de komende weken meer mogelijk. Het is aan de Bundesländer zelf om te bepalen of en hoe ze de toegestane versoepelingen uitvoeren. Er is een noodrem ingebouwd voor als het aantal besmettingen snel stijgt. Dan kunnen de Lockerungen weer worden teruggedraaid. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger