Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaten mogen zelf corona-maatregelen versoepelen

Kort nieuws - 6 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft woensdag met de deelstaten afgesproken dat ze zelf bepalen hoe ze de corona-maatregelen versoepelen. Wel wil kanselier Merkel dat direct wordt ingegrepen als in een regio het aantal besmettingen te sterk stijgt.

Enkele deelstaten hebben in de afgelopen dagen al verdere versoepelingen aangekondigd, vooruitlopend op de afspraken met de bondsregering en de andere deelstaten. Beieren bijvoorbeeld, kondigde aan nog deze maand hotels en restaurants te willen heropenen. 

Nu is dus afgesproken dat de deelstaten hun eigen beleid mogen bepalen. Wel moeten ze zorgen dat ze direct ingrijpen als in een regio of stad het aantal nieuwe infecties in de laatste zeven dagen boven de 50 per 100.000 inwoners komt. Dit kan betekenen dat in een regio weer uitgaansbeperkingen en winkelsluitingen gaan gelden. 

Nu het aantal nieuwe infecties nog steeds daalt, ook sinds de eerdere versoepelingen, toen een deel van de winkels weer openging, ziet de regering ruimte om weer wat meer openbaar leven toe te laten. Volgens Merkel is het met het huidige aantal infecties mogelijk om bij alle nieuwe besmettingen contactonderzoek te doen en zo een verdere verspreiding te voorkomen. De Gesundheitsämter, vergelijkbaar met de Nederlandse GGD's, hebben voor dit contactonderzoek per 20.000 inwoners een team van vijf mensen. Merkel bedankte de gezondheidsdienstmedewerkers voor hun buitengewone inzet onder moeilijke omstandigheden.

De contactbeperkingen blijven gelden tot 5 juni. Ook de mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels blijven verplicht. Wel worden de regels iets opgerekt; een huishouden mag samenkomen met 1 ander huishouden, ook in het openbaar.

Alle scholieren gaan nog voor de zomervakantie terug naar school, zij het beperkt en met strikte hygiëneregels. Ook moet de noodopvang bij creches worden uitgebreid vanaf 11 mei. Dan zouden ook bijvoorbeeld kinderen met achterstanden of problemen of kinderen die thuis weinig ruimte hebben, naar de opvang kunnen komen.

Geleidelijk kunnen alle winkels weer openen. Totnogtoe mochten alleen winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter opengaan. Ook horeca en hotels kunnen de komende weken stapsgewijs worden geopend. Vanaf eind mei zouden dan ook weer toeristische overnachtingen mogelijk worden. Grotere evenementen blijven tot zeker eind augustus verboden.

De deelstaten en de regering hebben afgesproken dat bij patiënten in verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen en ziekenhuizen één vaste persoon op bezoek mag, zolang er geen Covid19-uitbraak is. 

Ook hebben regeringen en deelstaten afgesproken dat het Bundesliga-voetbal vanaf half mei weer kan beginnen, als daaraan voor alle spelers een quarantaine vooraf gaat. Ook amateur-sporters mogen weer gaan trainen in de buitenlucht. Grote sportwedstrijden met publiek blijven tot eind augustus verboden. Lees meer bij Tagesschau en op de website van de Bundesregierung

Overig corona-nieuws uit Duitsland in onze update van 6 mei

Reacties

sabine salenbien - 15 juni 2020 08:22

zijn de sauna's al open in duistland ik vind niks terug

Reageer
Marja Verburg sabine salenbien - 15 juni 2020 09:52

Of en wanneer sauna's, bioscopen etc open gaan, bepalen de deelstaten grotendeels zelf. U kunt dat het best nagaan bij de deelstaat waar u naar toe wilt. Zie voor meer informatie over reizen in en naar Duitsland en de regels per deelstaat: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Henny - 31 mei 2020 14:59

Mag ik met mijn vriendengroep 10 personen samen naar een restaurant gaan.

Reageer
Marja Verburg Henny - 2 juni 2020 10:20

Zie voor meer informatie over de regels in Duitsland, die vaak per deelstaat verschillen: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-06-02 10:20:38

Tinie - 22 mei 2020 21:10

Kan ik het pinksterweekend naar de deelstaat Mechelenburg vorpommern reizen vanuit Nederland om mijn zoon te bezoeken, die daar woont en werkt.

Reageer
Marja Verburg Tinie - 23 mei 2020 14:11

Zie voor meer informatie over reizen in en naar Duitsland en de reisregels per deelstaat: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Wil vermeijs - 8 mei 2020 10:18

Mag ik met mijn man op 15 juni naar het hotel in hallenberg, en is dan het restaurant oid open..

Reageer
Marja Verburg Wil vermeijs - 8 mei 2020 16:56

Welke reisregels op 15 juni in Noordrijn-Westfalen gelden, kunnen we als redactie nu niet overzien. Actuele informatie over reizen in en naar Duitsland en de reisregels per deelstaat houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Ruud Huisman - 7 mei 2020 17:05

Mag ik op 31 mei met mijn echtgenote en met een bevriend echtpaar in een auto naar zuid-Duitsland reizen?

Reageer
Marja Verburg Ruud Huisman - 7 mei 2020 21:43

Zie voor meer informatie over reizen in en naar Duitsland en de reisregels per deelstaat: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Uwe Zornig - 7 mei 2020 08:13

Ik heb een vaste woonwagen in Rijnland pfals.mag ik daar naar toe.Is de grensovergang Gogh open
Voor gewoon verkeer.dank uw.

Reageer
Marja Verburg Uwe Zornig - 7 mei 2020 15:43

Zie voor meer informatie over reizen in en naar Duitsland en de reisregels per deelstaat: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger