Schröder bezoekt Libische leider Kadhafi
Nieuws

Achtergrond - 15 oktober 2004

(15 oktober 2004) Tijdens een staatsbanket in de bedoeïnentent van de Libische leider Kadhafi heeft Bondskanselier Schröder zijn gastheer gisterenavond uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Duitsland. Het tweedaagse bezoek van Schröder aan Kadhafi moet een nieuw begin markeren in de bilaterale betrekkingen.

Schröder is de eerste Duitse kanselier ooit die Kadhafi bezoekt. In augustus van dit jaar bereikten Duitsland en Libië een akkoord over een schadevergoeding voor de slachtoffers van de bomaanslag op de Berlijnse discotheek La Belle in 1986. Toen beloofde Schröder de Libische leider te bezoeken. Schröder prees gisterenavond na aankomst in Tripoli de politieke koerswisseling van Kadhafi. "De verandering van zijn beleid is werkelijk opmerkelijk", aldus de kanselier.

Schröder en Kadhafi spraken over de situatie in Irak, het Midden-Oosten en Iran. De Libische leider was vol lof over de rol van Frankrijk en Duitsland tijdens het Irakconflict en bekritiseerde het beleid van de Verenigde Staten in het Nabije Oosten. Schröder weigerde echter het beeld van Europa en de Arabische landen als gemeenschappelijk tegenwicht tegen Amerika te accepteren. Ook zal Schröder vermoedelijk over de vluchtelingen spreken die vanuit Noord-Afrika naar Europa komen. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily wil opvangcentra in Noord-Afrika oprichten.om deze vluchtelingenstroom in te dammen.

Kadhafi zou ook het probleem van de mijnen hebben aangesproken die veldmaarschalk Erwin Rommel tijdens de Tweede Wereldoorlog in Libië heeft achtergelaten. Volgens Kadhafi zouden tot op de dag van vandaag veel mensen daarvan het slachtoffer zijn. Beide landen willen daarvoor naar oplossingen zoeken, maar Duitsland zal in geen geval een schadevergoeding betalen, zo heette het in Duitse regeringskringen.

Schröder wordt tijdens zijn bezoek aan Libië begeleid door een economische delegatie van 25 personen. Libië is Duitsland vierde aardolieleverancier, Duitsland is na Italië de belangrijkste handelspartner van Libië. Schröder ziet "grote mogelijkheden" voor een verdere economische samenwerking met het Afrikaanse land.

Süddeutsche Zeitung
Besuch im Beduinenzelt

Die Welt
Staatsbesuch im Beduinenzelt

Der Spiegel
Gaddafi fordert Entschädigung für Rommels Minen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger