Kadhafi-stichting betaalt slachtoffers disco-aanslag
Nieuws

Achtergrond - 11 augustus 2004

(11 augustus 2004) De Libische Kadhafi-stichting zal 35 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de Duitse slachtoffers van de aanslag op de West-Berlijnse discotheek La Belle van 5 april 1986. Dit betekent een belangrijke stap voor de verbetering van de relatie van Libië met Duitsland en met de EU. Kanselier Gerhard Schröder zal vermoedelijk binnenkort Libië bezoeken.

Bij de aanslag in 1986 op de West-Berlijnse discotheek La Belle vielen drie doden, twee Amerikanen en een Turkse vrouw, en raakten meer dan tweehonderd mensen gewond. De discotheek werd veel door Amerikaanse soldaten bezocht en was daarom ook het doelwit van de Libische aanslagplegers. Het gerechtshof in Berlijn heeft de vier daders in 2001 tot lange gevangenisstraffen veroordeeld en de Libische geheime dienst als opdrachtgever van de aanslag genoemd. Die zou daarmee de Amerikaanse regering van Reagan hebben willen treffen.

De onderhandelingen over een schadevergoeding hebben een aantal maanden geduurd. De slachtoffers wilden eigenlijk een bedrag van 68 miljoen dollar hebben, maar hebben nu ingestemd met ruim de helft. Dat zal worden verdeeld onder de nabestaanden van de Turkse vrouw en de 163 Duitse slachtoffers van de aanslag. De 69 Amerikaanse slachtoffers vallen niet onder de regeling. "Dat is een andere aangelegenheid", aldus de Libische ambassadeur in Duitsland, Said Abdulaati.

Overigens is het niet de staat Libië, die het geld zal betalen. De overeenkomst is gesloten met de Kadhafi-stichting, die weliswaar geleid wordt door een zoon van de Libische leider Moammar Kadhafi, maar die niet officieel de regering vertegenwoordigt. De stichting noemt de betalingen een "humanitair gebaar" en ontkent dat het om een schuldbekentenis gaat. Desalniettemin past de overeenkomst in het beleid van Libië om uit zijn geïsoleerde positie te komen. In augustus 2003 gaf het land de verantwoordelijkheid toe voor de aanslag op het Amerikaanse vliegtuig dat boven het Schotse Lockerbie neerstortte, waarbij 270 mensen om het leven kwamen, en betaalde de nabestaanden 2,7 miljard dollar. In januari van dit jaar werd 170 miljoen dollar betaald aan de nabestaanden van de aanslag op een Frans vliegtuig in 1989, waarbij 170 mensen omkwamen. Ook liet Libië vorig jaar waarnemers toe om het land op bezit van massavernietigingswapens te controleren.

Duitsland toont zich tevreden met het resultaat van de onderhandelingen. Regeringswoordvoerder Béla Anda kondigde direct na het sluiten van de overeenkomst aan, dat Schröder op de schriftelijke uitnodiging van Kadhafi om Libië te bezoeken, in zal gaan. De bondsregering en het Duitse bedrijfsleven zijn bereid, aldus Béla, Libië bij de modernisering van zijn economie te ondersteunen. Wanneer het bezoek zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Süddeutsche Zeitung
Libyen zahlt Entschädigung für La-Belle-Anschlag

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Libyen: Entschädigung für deutsche Opfer vereinbart

Die Welt
35 Millionen Dollar für deutsche La-Belle-Opfer

Der Spiegel
Libyen zahlt 35 Millionen an "La Belle"-Opfer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger