Schröder opent Duitse universiteit in Caïro
Nieuwsflash

Achtergrond - 6 oktober 2003

(6 oktober 2003) Aan het begin van zijn vierdaagse reis door het Midden-Oosten heeft Bondskanselier Schröder samen met zijn Egyptische ambtsgenoot Mubarak de eerste Duitse universiteit in het buitenland geopend. Hoewel de opening overschaduwd werd door nieuwe terroristische aanslagen in Israël, onderstreepte Schröder het belang van deze universiteit voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

De campus van de nieuwe universiteit Het idee voor de oprichting van de German University Cairo (GUC) is afkomstig van de Egyptische natuurkundige Aschraf Mansur (41), die tussen 1988 en 1992 promoveerde aan de Universiteit van Ulm. In zijn motivatie voor de oprichting van de GUC, waarvan de eerste steen in 2001 werd gelegd, refereert hij aan deze periode: "Diese Wurzeln wollte ich nicht aufgeben, aber sie sollten jetzt in Ägypten wachsen." Vanaf deze week beginnen ongeveer duizend studenten aan één van de vijf studies: Mediatechnologie, Informatietechnologie, Materiaalwetenschappen, Biotechnologie/Farmacie en Management. Over vijf jaar moeten dit er zo'n vijfduizend zijn.

De universiteit wordt gezien als een prestigeproject voor de Duitse 'Bildungsexport'. Hoewel het startkapitaal geleverd werd door het Egyptische bedrijfsleven, zorgen de Duitse partneruniversiteiten Ulm en Stuttgart voor de wetenschappelijke know-how. Daarnaast is het de bedoeling dat de studenten naast hun opleiding - die in het Engels verzorgd wordt - Duits leren. In Berlijn ziet men dit als een poging om de Egyptische elite naar Duitsland te halen.

Bij de opening onderstreepte Schröder het belang van de GUC voor de vrede en stabiliteit van de regio. Volgens de bondskanselier maakt culturele stabiliteit deel uit van de algemene stabiliteit in een land. "Deshalb unterstützen wir auch mit dieser Universität den Weg des Friedens, den Ägypten gegangen ist", aldus de kanselier. Een Palestijnse zelfmoordaanslag in het nabijgelegen Israël - zo'n twee uur voor de opening - deed echter afbreuk aan deze boodschap en voorzag de festiviteiten van een zwart randje.

Met de oprichting van de GUC is een nieuwe trend in gang gezet. Er staan nog 29 projecten op stapel, waarmee Duitse universiteiten hun kennisaanbod gaan exporteren, variërend van China tot Chili. De huidige gang van zaken wordt hiermee omgekeerd. Buitenlandse studenten hoeven nu niet meer naar Duitsland toe, als ze aan een Duitse universiteit willen studeren.

Wie een studie aan zo'n Duitse universiteit in het buitenland ambieert, moet echter wel diep in de buidel tasten; het collegegeld voor de GUC bedraagt namelijk 8.700 euro per jaar. Voor excellente studenten stelt de Bondsregering tussen 2003 en 2006 echter tien beurzen voor zomercursussen aan Duitse universiteiten in het vooruitzicht. Zo blijft het aantal buitenlandse studenten in Duitsland toch nog een beetje op peil.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Kanzler-reise von neuer Gewalt im Nahen Osten überschattet

Die Welt
Erste deutsche Auslands-Universität in Kairo eröffnet

Heute.de
"Unter einem sehr traurigen Stern"

Deutsche Universität in Kairo soll zum Frieden beitragen

German University Cairo

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger