Duitslandweb logo Duitslandweb

Schäuble naar IMF-top met uitleg voor Trump over handelsoverschot

Kort nieuws - 19 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Financiën Schäuble reist vandaag naar Washington voor de IMF-voorjaarsvergadering, voorbereid op kritiek op het Duitse handelsoverschot.

Dat Duitsland meer exporteert dan het importeert, is al langer onderwerp van internationale kritiek. Nu ook de Amerikaanse president Trump die kritiek heeft geuit en heeft gedreigd met importheffingen, is Duitsland gealarmeerd, meldt Spiegel Online. De nieuwssite heeft een rapport in handen waarmee Schäuble de kritiek, die hij deze week ook op de IMF-vergadering in Washington verwacht, wil weerleggen. Daarin legt hij in 29 punten - Trump heeft het graag kort en overzichtelijk, aldus Spiegel Online - uit waarom het Duitse handelsoverschot van rond de 8 procent geen probleem is. Zo profiteren de VS van de Duitse kapitaalexport en bovendien heeft Duitsland al verschillende maatregelen getroffen om het handelsoverschot te verkleinen. Overigens heeft ook IMF-directeur Lagarde haar kritiek op het Duitse handelsoverschot eerder deze week herhaald. Een overschot van 8 procent van het bruto binnenlands product is te veel, 4 procent zou gerechtvaardigd kunnen zijn, zegt ze. Zij wil dat Duitsland zijn exportoverschot gebruikt om meer te investeren. Lees meer bij Spiegel Online en Süddeutsche.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger