Werkloosheidswet verzacht
Nieuws

Achtergrond - 12 augustus 2004

(12 augustus 2004) De Duitse regering heeft gisteravond besloten de omstreden nieuwe wet op werkloosheidsuitkeringen te verzachten. Ze hoopt hiermee de onrust die de wet heeft opgeroepen, weg te nemen.

De nieuwe wet, in Duitsland bekend als Arbeitslosengeld II, zorgt ervoor dat werklozen vanaf 2005 sneller in de bijstand terechtkomen, omdat de periode waarop aanspraak kan worden gemaakt op een werkloosheidsuitkering wordt ingekort. De wet, die deel uitmaakt van het hervormingsprogramma Agenda 2010 van de bondsregering, stuit vooral in Oost-Duitsland, waar veel werklozen zijn, op hevig verzet. Maandag demonstreerden in Oost-Duitse steden ruim 25.000 mensen tegen Arbeitslosengeld II.

Vandaag maakte de minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid, Wolfgang Clement (SPD), bekend dat de wet zal worden aangepast. De kern blijft overeind, maar de bepaling wordt losgelaten dat de uitkering van werklozen wordt gekort wanneer het vermogen van hun kinderen jonger dan vijftien jaar de 750 euro overschrijdt. Voortaan mogen kinderen van werklozen vanaf hun geboorte een eigen vermogen van 4100 euro hebben. Het betrekken van de financiën van kinderen bij de bepaling van de hoogte van de uitkering, bedoeld om het parkeren van vermogen te voorkomen, leidde in Duitsland tot grote verontwaardiging. Een tweede aanpassing vormt de beslissing om ook in januari 2005 uitkeringen uit te betalen. In eerste instantie wilde Clement de uitbetaling pas in februari 2005 laten ingaan. De uitkeringen 'oude stijl' worden aan het einde van iedere maand uitbetaald, als laatste eind december van dit jaar. Door werklozen in januari toch uit te betalen hoeven zij niet twee maanden van één betaling te leven en gaat voor de regering een extra bezuiniging van 800 miljoen euro niet door. De aanpassingen vormen de uitkomst van een extra kabinetszitting over het onderwerp, die gisteravond werd gehouden.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Clement: "keine weiteren Änderungen"

Süddeutsche Zeitung
Demonstrationen gehen weiter

ZDFheute
Harz IV: Kanzlergipfel beschliesst Korrekturen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger