Deelstaten houden vast aan nieuwe spelling
Nieuws

Achtergrond - 8 oktober 2004

(8 oktober 2004) De minister-presidenten van de Duitse deelstaten houden vast aan de nieuwe spellingsregels. Dat hebben ze gisteren besloten op hun jaarlijkse conferentie in Berlijn. Wel willen ze dat een speciale commissie nog eens naar een aantal omstreden gevallen kijkt. Sinds de invoering van de spellingshervorming in 1998 heerst er onrust en onvrede over de nieuwe regels.

Niet alleen vooraanstaande kranten en tijdschriften als de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Der Spiegel verzetten zich tegen die nieuwe spellingsregels, ook ruim honderd prominente schrijvers protesteerden deze week tegen de hervorming tijdens de Frankfurter Buchmesse. Onder hen grote namen uit de literatuur als Günter Grass, Martin Walser, Hans Magnus Enzensberger en Elfriede Jelinek, dit jaar nobelprijswinnaar voor de literatuur. Zij roepen de ministers van onderwijs van de verschillende deelstaten op "na acht jaar van toenemende verwarring het experiment nieuwe spelling te beëindigen".

Klaus Wowereit, hoofd van de deelstaat Berlijn en dit jaar voorzitter van de conferentie van de minister-presidenten, liet echter weten dat er wat hem en zijn collega's betreft niet wordt teruggegrepen naar de oude spellingsregels. "Er komt geen besluit om de spellingshervorming op te heffen", zei hij gisteren, "dat kun je de veertien miljoen scholieren niet aandoen die sinds 1998 de nieuwe spelling leren."

Uit onderzoek is echter gebleken dat scholieren die vanaf het begin met de nieuwe spellingsregels hebben leren lezen en schrijven, aanmerkelijk meer fouten maken dan hun voorgangers van vóór 1998. Vooral woorden die met ß of ss worden geschreven, leiden tot verwarring. Scholieren halen de regels door elkaar en zijn geneigd tot 'overgeneralisering'. Ook woorden die met één s worden geschreven, spellen zij met ss. Verder leiden regels over het aan elkaar schrijven van woorden tot verwarring.

Volgende week zal de spellingshervorming ook op de agenda van de bijeenkomst van de deelstaatministers van Onderwijs staan. In Duitsland gaan de deelstaten over de spellingsregels. Zij zullen in overleg met Oostenrijk en Zwitserland een raad voor de Duitse spelling instellen, bestaande uit taalwetenschappers, journalisten, uitgevers en critici van de hervorming. Deze raad moet de schrijnendste nieuwe regels aanpassen. De nieuwe spelling moet op 1 augustus 2005, na acht jaar overgangstijd, definitief worden ingevoerd.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger