Wet moet rol bedrijfsleven in opleidingen regelen
Nieuwsflash

Achtergrond - 7 mei 2004

(7 mei 2004) De Bondsdag heeft vandaag gestemd over een nogal omstreden wetsontwerp. De rood-groene regeringscoalitie wil een wet invoeren, die het bedrijfsleven op straffe van boetes dwingt opleidingsplaatsen te reserveren voor scholieren (Ausbildungsplatzabgabe). Een knappe meerderheid van het parlement heeft vóór het initiatief gestemd, maar de wet kan niettemin maar op weinig sympathie rekenen - vooral van de oppositie en de werkgeverorganisaties. Het bedrijfsleven zal dan ook proberen de uitvoering van de wet te voorkomen, door voortijdig afspraken te maken met de regering.

In het duale onderwijssysteem in Duitsland krijgen leerlingen die de Real- of Hauptschule doorlopen hebben (te vergelijken met resp. HAVO en VMBO), hun vervolgonderwijs maar ten dele vanuit de schoolbank. Het gros van hun opleiding bestaat uit praktijkles, die ze ontvangen in een bedrijf. Het doet voor Nederlandse begrippen misschien wat ouderwets aan, maar de niet onlogische redenering in Duitsland is, dat praktische beroepen het best geleerd kunnen worden in de praktijk. Bovendien stromen veel leerlingen na hun opleiding door tot betaalde krachten bij hetzelfde bedrijf, waardoor het bedrijfsleven het voordeel geniet van op maat opgeleide werknemers.

Consequentie van dit systeem is wel, dat het beschikbare aantal onderwijsplaatsen voor leerlingen afhankelijk is van het bedrijfsleven. Als bedrijven niet genoeg ruimte in hun organisaties scheppen, wat momenteel het geval is, krijgen scholieren niet de kans om een opleiding te volgen. Vandaar dat de regering bedrijven nu wil dwingen de nodige plekken voor scholieren te creëren. Blijven ze daarbij in gebreke, dan moeten ze geldboetes betalen, waarvan de opbrengsten uiteindelijk weer naar het onderwijs terug zullen vloeien.

De werkgevers zijn niet blij met het wetsontwerp, te meer, daar zij zich in deze kwestie niet de hoofdschuldige voelen. Zij spelen de zwarte piet door naar de scholieren zelf. Niet het feitelijk gebrek aan plaatsen zou het probleem zijn, maar het lage opleidingsniveau van de solliciterende leerlingen. "Wij zouden ze graag opleiden", aldus directeur van de werkgeversorganisatie voor het bankwezen Gerd Benrath, "maar de sollicitanten missen noodzakelijke capaciteiten, zoals rekenen, schrijven en lezen."

Critici beweren, dat het wetsontwerp slechts een middel van de regering is om haar achterban tevreden te houden. Het waren de vakbonden die deze wet eisten - en die haar waarschijnlijk dus ook zullen krijgen. Maar nóg is het niet te laat voor het bedrijfsleven: de wet moet voor ze van kracht wordt nog langs de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, waarin de oppositie de meerderheid vormt. De kans bestaat dus zelfs dat ze alsnog voortijdig strandt. Het ziet er echter niet naar uit dat de werkgevers daar op zullen wachten. Ze willen nog vóór de laatste stemming een pact sluiten met de regering, om op vrijwillige basis tot een oplossing te komen. Dat zou kunnen betekenen dat de wet hoe dan ook een papieren tijger blijft. In feite, zo het commentaar van dagblad Die Welt, een perfecte win-win situatie: "De wet komt er, maar wordt niet toegepast. Zo krijgt iedereen wat hij wil."

Der Spiegel
Bundestag beschließt Ausbildungsplatzabgabe

Berliner Zeitung
Gesucht wird der motivierte Jugendliche

Die Welt
Die Drohkulisse steht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger