Nieuwe wifi-wet moet internettoegang makkelijker maken
Kort nieuws - 28 februari 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe bondsregering plant een nieuwe wifi-wet, die internettoegang gemakkelijker moet maken. In Duitsland zijn aanbieders van een wifi-verbinding nu nog verantwoordelijk voor het download-gedrag van gebruikers, de zogenoemde Störerhaftung: als iemand illegaal iets downloadt, kan de wifi-aanbieder daar een boete voor krijgen. Dat moet de nieuwe wet veranderen.
Vorig jaar bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dat de eigenaar van een wifi-toegang - in Duitsland overigens WLAN genoemd - niet verantwoordelijk is voor de gebruikers. Wel kan binnen de Europese regels een wachtwoord verplicht worden gesteld, of een vorm van identificatie. Daar wil Duitsland nu ook soepeler mee omgaan. Het voorstel dat nu op tafel ligt, beschermt aanbieders van wifi-toegang tegen juridische kosten. Advocaten kunnen dan bijvoorbeeld na een auteursrechtenschending niet meer eisen dat de wifi-aanbieder een formele toezegging doet dat het niet weer zal gebeuren. Het opstellen van deze zogenoemde Unterlassungserklärungen kost vaak al honderden euro's. Veel Duitse juristen hebben zich in deze procedures gespecialiseerd.
Duitsland loopt op het gebied van internettoegang achter op andere Europese landen, aldus het ministerie van Economische Zaken, dat aan het wetsvoorstel werkt. De bedoeling is dat het kabinet de wet nog voor de verkiezingen in september goedkeurt. Lees meer bij Zeit Online
Lees meer over 'Digitale samenleving':
‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'
Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.
Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?
In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View
Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?
In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet
Digitaal wordt (een beetje) normaal
De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?
Reacties
Geen reacties aanwezig