Weinig steun voor discriminatiewet
Nieuws

Achtergrond - 7 maart 2005

(7 maart 2005) De Bondsdag buigt zich vandaag over een nieuw antidiscriminatie-wetsvoorstel. Nu is echter al duidelijk, dat zij in haar huidige vorm niet zal worden uitgevaardigd. Zowel regeringspartij SPD als de oppositie en het bedrijfsleven vinden dat de wet alleen maar meer bureaucratie in de hand werkt.

Door de wet zal discriminatie op grond van etniciteit, geslacht, religie of levensbeschouwing, handicap, leeftijd of seksuele identiteit in het arbeids- en privaatrecht principieel worden verboden. Met de wet wil de rood-groene regering tegemoet komen aan Europese voorschriften tegen discriminatie op de werkvloer. Grünen-voorzitter Claudia Roth noemde het voorstel “een pragmatische, moderne wet”.

Binnen de SPD, samen met Die Grünen initiatiefnemer van het wetsvoorstel, bestaat echter al lange tijd grote kritiek op het voorstel. Zowel de ministers Otto Schily van Binnenlandse Zaken en Wolfgang Clement van Economische Zaken, als minister-president van Noordrijn-Westfalen Peer Steinbruck zijn bang dat de wet haar doel voorbij zal schieten, door regels tegen discriminatie zo strikt in een wet te verankeren. Het zou slechts de bureaucratie verhogen. Bovendien zou de huidige regelgeving genoeg mogelijkheden bieden om discriminatie tegen te gaan.

De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP wijzen het wetsvoorstel resoluut af. CDU-fractievoorzitter Angela Merkel spreekt van een “job killer”. Dat is ook de strekking van Dieter Hundts kritiek. De voorzitter van de landelijke werkgeversorganisatie vreest dat de wet tot hogere kosten zal leiden, die vooral in het midden- en kleinbedrijf ergernis kunnen veroorzaken: “Dat remt de bereidheid de mentaliteit te veranderen, wat juist die mensen zal benadelen, die de wet eigenlijk in bescherming wil nemen.”

Al eerder was het wetsvoorstel onderwerp van discussie, toen een uitspraak van de nieuwe secretaris-generaal van de CDU Volker Kauder eind januari voor grote ophef zorgde. Hij omschreef het wetsvoorstel toen alsvolgt: "De enen hebben gezegd, dat je tot het goede ras moet behoren. Anderen hebben gezegd, in de DDR, dat je tot de goede klasse moet behoren. Weer anderen hebben gezegd, dat je de goede huidskleur moet hebben en nu maken we mee dat ze zeggen, dat je de goede politieke voorkeur moet hebben. Die wordt natuurlijk door de rood-groene regeringscoalitie bepaald. En als het niet helpt, dan maken we gewoon een antidiscriminatiewet." Zijn uitspraak leidde destijds tot heftige verontwaardiging en enorme kritiek bij de SPD en Die Grünen.

Der Spiegel
Breite Ablehnung gegen das Gesetz

Die Welt
Familienausschuß berät über Antidiskriminierungsgesetz

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Es gibt kein zurück mehr

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger