Sluiting vier mijnen door subsidieverlaging
Nieuwsflash

Achtergrond - 19 mei 2004

(19 mei 2004) Het Duitse energieconcern RAG zal voor 2010 vier van haar negen kolenmijnen moeten sluiten. SPD en Bündnis 90/Die Grünen werden het gisteren eens over een verlaging van de subsidies voor de kolenindustrie. De Bondsregering hoopt hiermee tussen 2006 en 2012 360 miljoen euro te kunnen besparen. Ook wordt het milieu door de maatregelen ontlast. De RAG gaat er vanuit dat 25 duizend arbeidsplaatsen tot 2012 verloren gaan.

De regering wil de financiële steun van 2,71 miljard euro in 2005 terugbrengen naar 1,83 miljard euro in 2012. Dit gaat minder ver dan Die Grünen in eerste instantie wilden. Zij wilden dat alle subsidies aan de kolenindustrie in 2010 zouden zijn afgeschaft. FDP en CDU vinden dat de plannen niet ver genoeg gaan. "De steenkolen staan symbool voor het falen van de Bondsregering bij het verminderen van de subsidie-uitgaven", aldus CDU-woordvoerder Dietrich Austermann.

Wel zijn alle partijen het eens over het besluit de kolenmijn Walsum in Noordrijn-Westfalen zo snel mogelijk te sluiten. Ook milieuorganisaties juichen dat toe. Omdat er in Walsum kolen worden gewonnen onder de Rijn, wordt er gevreesd voor overstromingen en problemen met de dijken en het drinkwater. Alleen de vakbond voor mijnbouw, chemie en energie in Noordrijn-Westfalen (IG BCE) had kritiek op de beslissing van Berlijn. "Politici kunnen niet zomaar een onderneming voorschrijven wanneer het een onderdeel moet sluiten, terwijl alle voorschriften worden gevolgd", zei IG BCE voorzitter Hubertus Schmoldt. Reinhard Loske, plaatsvervangend voorzitter van de fractie van Die Grünen, is het daar niet mee eens: "Als een onderneming zo sterk afhankelijk is van subsidies, moet het bedrijf ook duidelijk gemaakt kunnen worden dat er bepaalde voorwaarden aan die subsidies vastzitten." Ook uit de bevolking van Noordrijn-Westfalen kwam kritiek op de mijn in Walsum. Zij is bang voor dijkdoorbraken.

Overigens worden ook de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Saarland geacht hun mijnindustrie financieel te ondersteunen, maar de regering van Saarland weigert dat al jaren omdat de begroting het niet toelaat.

De RAG heeft nu besloten om de mijnen Warndt/Luisentahl (Saarland), Lohberg/Osterfeld, Lippe en Walsum (NRW) te sluiten. "Dat zal echter niet voldoende zijn om aan de eisen die het compromis van de regering voorschrijven, te kunnen voldoen", verklaarde RAG-voorzitter Werner Müller. In 2012 mag er nog maar 16 miljoen ton kolen gewonnen worden. Nu zijn dat nog 26 miljoen ton. Müller verwacht voor 2012 nog een vijfde mijn te moeten sluiten.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Weniger Subventionen für die Kohle

Die Welt
Krach um die Kohle beendet

Der Spiegel
Rechnungsprüfer rügen Finanz-Deal von Regierung und RAG

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger