Einde Duitse steenkoolmijnen in zicht
Nieuws

Achtergrond - 29 januari 2007

(29 januari 2007) De laatste acht Duitse steenkoolmijnen gaan uiterlijk in 2018 dicht. Daarover hebben de regeringspartijen en de deelstaten gisteravond overeenstemming bereikt. De sluiting van de mijnen maakt de weg vrij voor de beursgang van energieconcern RAG.

De SPD hield de sluiting van de sterk gesubsidieerde mijnen lang tegen. De partij gaf pas haar fiat na de opname van een clausule in het compromisakkoord. Deze clausule maakt het mogelijk de sluiting van de mijnen in 2012 te heroverwegen.  

Jürgen Rüttgers (CDU), de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, had al gedreigd de subsidies stop te zetten als de SPD niet met sluiting zou instemmen. Zijn deelstaat herbergt zeven van de acht Duitse steenkoolmijnen. Jaarlijks ontvangen de mijnen gezamenlijk rond 2,5 miljard euro steun van de overheid en de deelstaten Saarland en Noordrijn-Westfalen.

Het besluit heeft grote bezorgdheid gewekt onder de 37 duizend werknemers van het bedrijf Deutsche Steinkohle AG, dat de steenkoolmijnen in Duitsland exploiteert. Minister van Werkgelegenheid Franz Müntefering (SPD) stelde de mijnwerkers gerust door te beloven dat er tot 2018 geen gedwongen ontslagen zullen vallen in de steenkoolindustrie. Rüttgers stelde investeringen in nieuwe arbeidsplaatsen in het vooruitzicht om de jongeren in zijn deelstaat een toekomstperspectief te bieden.

Het coalitiebesluit maakt de weg vrij voor de beursgang van energieconcern RAG Aktiengesellschaft, dat Deutsche Steinkohle AG als voornaamste dochteronderneming heeft. Met de opbrengst van de beursgang hoopt RAG de door de mijnindustrie veroorzaakte schade aan het milieu en de pensioenskosten van de mijnwerkers te kunnen dekken. De beursgang van RAG stond aanvankelijk gepland voor de eerste helft van dit jaar, maar zal nu naar verwachting in de herfst plaats vinden.  

Vanavond buigt een commissie onder leiding van Angela Merkel zich over het compromis, waarna het naar alle waarschijnlijkheid in de loop van de week aan het parlement zal worden voorgelegd.

Spiegel Online
Ausstieg 2018: SPD stimmt Zechen-Schließung zu

Die Welt
In den Kohle-Streit kommt Bewegung

Heute.de
Einigung im Kohlestreit rückt näher

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger