Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept Turkse ambassadeur op het matje

Kort nieuws - 19 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen vanwege de arrestatie van de Duitse mensenrechtenactivist Steudtner. Minister Gabriel breekt zijn vakantie af.

Het ministerie heeft de ambassadeur "klip en klaar" te kennen gegeven dat de arrestatie van mensenrechtenactivist Peter Steudtner onbegrijpelijk en niet uit te leggen is, aldus een woordvoerder van het ministerie. Duitsland eist zijn onmiddelijke vrijlating. Minister Gabriel breekt vanwege deze crisis zijn vakantie af. Hij wordt donderdag in Berlijn verwacht. Merkels woordvoerder sprak van een "serieuze en trieste situatie" in de Duits-Turkse betrekkingen.

Steudtner werd op 5 juli gearresteerd in Istanbul terwijl hij een workshop aan andere mensenrechtenactivisten gaf, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije. Ook de deelnemers aan de workshop werden gearresteerd. Dinsdag werd bekend dat Steudtner langer wordt vastgehouden. Turkije zegt hem ervan te verdenken terreurorganisaties te steunen. In Turkije kunnen aangeklaagden tot zes jaar worden vastgehouden. De arrestatie zet de toch al gespannen relatie tussen Duitsland en Turkije nog verder onder druk. Steudtner is de tiende Duitser die in Turkije vastzit sinds de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar, melden Duitse media. Een andere Duitse gevangene is de journalist Deniz Yücel. Het Duitse ministerie van Justitie maakte maandag bekend dat ze Yücel zal steunen met een 'duidelijke stellingname' bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waar hij tegen zijn arrestatie in beroep is gegaan. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger